artiklar

måndag 30 november 2009

Nya tider, nya trender,

I sydsvenskan kunde man den 30 november 2009 läsa att:
Nu blir det möjligt för unga i åldern 15 till 25 år som utsättas för våld eller sexuella brott av närstående att kunna anmäla brott via internet, istället för förhör på polisstationen. Malmö blir den första till att göra detta försök. För att se vad ungdomar menade, tog polisen hjälp av 60 elever från C4:s gymnasium i Kristiansstad, 69 procent av pojkarna och 90 av flickorna tyckte det var ett bra sätt att kunna anmäla brott speciellt när det handlade om brott av känsliga karakter. Dem var eniga om att de skulle skäms mindre och berätta mer om brottet på detta sätt.
Jag tror det är ett bra sätt att få unga till att anmäla sådana brott, för många skäms säkert efteråt och fråga sig om det är deras skuld att detta kunna hände. Handla det om nära vänner eller närstående i familjen, kan det säkert kännas ännu värre att gå till polisen. Nu kan dem sitta hemma i lugn och ro vid datorn och anmäla dessa brott vid att chatta med polisen. Man får ju bara hoppas att det inte blir misskött av dem unga, som anmäler brott för något som inte har begåtts så att oskyldiga blir dömt för ett brott dem inte har begått.

fredag 27 november 2009

Ödemarken hjälpte unga på rätt kurs igen

I Politiken den 27 november 2009, kunde man läsa hur en kommun hjälpa unga att komma ut av kriminaliteten.
I Ishöj, en förstadskommun till Köpenhamn, har man hittat lösningen på att komma till livs med kriminaliteten bland de unga mellan 12 till 15 år.
De unga skickas på ett två månaders uppehåll på olika ställen tillsammans med andra unga från andra kommuner eller på ställen då de bara umgås med vuxna. Under tiden ska de lära att inse de är på fel kurs, samt få tillid till de vuxna igen. Vissa tas med på en längre tur i ödemarken, här tvings de att lära samarbete med de vuxna, när det ska lagas mat, men också att de vuxna gärna vill hjälpa dem vilket kan vara en helt ny upplevelse för någon. Detta sätt har visat sig blivit en succé, för nu står dessa barns namn inte längre i polisens dygnsrapport. Och bara i år har Ishöj kommun sparat sex miljoner kronor, samt att intill nu har ingen unga blivit dömt för något brott i 2009. Detta var kanske något som andra länder kunna ta vid lära av. Här i Sverige finns det väl gott om ödemarker, där de unga kunde tillbringa en tid med vuxna personer, som verklig tar sig tid för dessa unga människor. Idag lever vi i en stressat tillvaro, var man ska hinna med så mycket och helst på så kort tid så möjligt, att man ibland glömmer bort att ta sig tid till de unga och prata med dem. Detta tror jag också är orsaken till att det finns så mycket ungdomskriminallitet idag. Ta vara på dina barn, en dag kan det vara för sent och deras liv kan vara förstörd, kanske för resten av deras liv.

torsdag 26 november 2009

Alla har rätt till ett värdigt liv

För att få färdtjänst, får man inte vara för pigg

I Expressen kunde man den 2009-11-25 läsa att Iris, 80 nekas färdtjänst.

Visst måste det vara skönt att få veta att man är pigg och frisk, när man är 80 år.
Men det kan också ställa till problem, vilket Iris Lundström har fått erfar. För när hon sökte om färdtjänst till att köra henne till Tärnaby för att handla mat, tyckte kommun att hon var för pigg, hon kan ju stå på benen, så svaret blev nej.
Så nu får hon gå nästan en mil för att ta bussen och det samma gäller när hon ska hem och här får hon ju också bära på varorna som hon har handlat. I nästa vecka fyller hon 81 år, Iris Lundström har ett önska, nämligen att få färdtjänst i födsels dagspresent.

Nu blir hennes önskan kanske uppfylld.
För socialchefen Kerstin Asplund, menar att de borde kunna lösa detta så att Iris Lundström kan få en resa i veckan utan att det ska ses som ett ekonomiskt bistånd.
För två månader sedan överklagade Iris Lundström kommunens beslut, men har fortfarande inte hört något.
Just nu får Iris Lundström hjälp av vännerna med matleveranser, men nu är pengarna slut och nu måste hon till Tärnaby för att ta ut pengar.


I Svenska Dagbladet kunde man den 2009-11-25 läsa:
I Gällivare kommun får de gamla skötta snö om de vill ha besök av hemtjänsten, och det gäller även dem som har rollator.



Hur kan man behandla de äldre på detta sätt är för mig obegriplig. Alla vill ju bo hemma så länga så möjligt och det är också kommunernas policy. Men så borde det ju också vara kommunernas policy att ge de gamla den hjälp som har behov för.

Men när de själv blir gamla får de ju själv märka hur det är att nekas hjälp, för att man är för pigg.

Även om man är gammal, har man rätt till ett värdigt liv.

onsdag 25 november 2009

Jul jul strålande jul

15 cyklar ska tända julgranen på rådhusplatsen i Köpenhamn

När miljökonferensen kommer att hållas i Köpenhamn, kommer politikerna att bjudas välkommen på ett speciellt sätt.

I Danmark har man hittat på ett nytt sätt att spara på elen och man har räknat ut att man kan spara nio ton CO2 på detta sätt. Från den 29 november till den 18 december har alla som vill, chansen för att få lite motion. När man på söndag den 29 november ska tända julgranen på Rådhusplatsen, blir det inte som köpenhamnarna är vana vid. I år får de hjälpa till, för i år ska köpenhamnarna sätta sig på 15 cyklar och trampa på för att få ljus i granen, ingen trampen ingen ljus i julgranen, simpel matematik. Så nu gäller det för köpenhamnarna att samla ihop alla sina vänner och familj och bege sig in på Rådhusplatsen och hoppa upp på sadeln och trampa på så det röker, så granen kan ljusa upp som den alltid har gjort.

Vad som händer efter den 18 december meddelar historien ingenting om. Men grannen tänds kanske på det vanliga sättet. Så julgranen kan stå i all sin glans och skicka ett strålande ljus ut över Rådhusplatsen på julafton.
God jul