Vi gjorde det, sa en glad Helle Thorning Schmidt från socialdemokratrarna till sina anhängare och kollegor när det stod klart att de tillsammans med socialistiske folkeparti hade vunnit det danska valet.
Samtidigt blev detta också ett historiskt val, eftersom Danmark nu får sin första kvinnliga statsminister.
Trötta på den gamla regeringen
Den 26 augusti utskrev statsministern Lars Lökke Rasmussen venstre (V) val i Danmark och efter tre veckors intensiv kamp om folkets röster, där tonerna gick högt till taket under tv-debatterna och lite smutskastning hit och dit var det så dags.
Torsdag den 15 september lämnades ordet över till danskarna som tydligen visade att de ville ha en ny regering och som Pia Kjärsgaard från dansk folkeparti (DF) ganska riktig sa efter valet, "danskarna var trötta på den gamla regeringen".
Så efter tio år vid makten, tog danskarna nu avsked med ett borgerligt styre och Pia Kjärsgaard.
Socialdemokartarnas sämsta val på 100 år
När Helle Thorning Schmidt från socialdemokratrarna (S) höll sitt tacktal till den danska befolkningen, sa hon bland annat:
”Alla ni som har röstat på oss har visat att ni vill ha ett samfund där man tänker på andra än sig själv. Ni önskar ett samfund som bäras fram gemensamt. Ni önskar ett samfund där alla är med och om något skulle gå fel får man en chans om och om igen”.
Nu hade båda socialistiske folkeparti (SF) och socialdemokraterna ett dårligt val och för socialdemokratrarna var det deras sämsta på 100 år.
Så för att kunna bilda en majoritetsregering var dem tvungen att förhandla med både enhedslisten (EL) och de radikale venstre (R), som både hade haft ett kanonval.
Men det fanns ju ett problem och det är att enhedlisten och de radikale står långt från varandra i vissa frågor och båda ställde
tuffa krav till Helle Thorning Schmidt, så om hon inte skulle lyckas att få dem till att kompromissa eller ingå förlig, ja så kunde hon tvings till att ingå förhandling med venstre och dansk folkeparti.
Så man kan lugnt säga hon hade inte en lätt uppgift fram för sig när hon skulle bilda regering och lägga fram en regeringsförklaring.
Hitta en syndabock
För dem som förlorare ett val gäller det ju att hitta en syndabock.
Det hade Pia Kjärsgaard (DF) inga problem med, Lars Barfoed (K), bar en stor del av skulden, eftersom han gick över på den fel sida av trottoaren och ingick förlig med Margrethe Vestager (R) och när det gällde Lars Lökke Rasmussen (V) ja så bar han också en del av skulden, för man kan inte säga något den ena dagen för att nästa dag säga något annat så bli folk ju bara förvirrad och det går ju inte upp till et val efter hennes mening.
Att Pia Kjärsgaard (DF) och hennes tuffa invandrarpolitik också kunde vara orsaken nämnde hon självklart inte ett ord om.
Regeringsbildning börja och slutar hos drottningen
Nu är det ju så att i Danmark börja och slutar en regeringsbildning alltid hos drottningen Margrethe II
Så dagen efter valet fick Lars Lökke Rasmussen (V) gå den tunga väg och lämna in sin avskedsansökan hos drottningen. Sen fick varje parti träffa drottningen och ge sitt bud på vem de vill se som statsminister och som väntat blev det Helle Thorning Schmidt (S) som blev utsett till förhandlingsledare och statsminister så nu gällde det för henne att förhandla fram en regeringsförklaring samt tillsätta ministerposterna.
När allt detta är klart meddelar Helle Thorning Schmidt (S), drottningen att uppgiften är fullförd varefter drottningen ska godkänna den nya regeringen.
Tuffa förhandlingar
Redan innan valet hade Helle Thorning Schmidt (S) givet uttryck för att hon mycket gärna ville samarbeta med Margrethe Vestager (R), samt hon hoppas på ett bra samarbete över mitten.
Det första önskan gick ju i uppfyllelse, för det stod snart klart att det skulle komma att bli en treklöverregering med socialdemokratrarna, socialistiske folkeparti, de radikale och med enhedslisten som stödparti.
Redan från början fick partimedlemmarna från det röda blocket munkorv på, för man var av den meningen att uttalelser till medierna kunde gå hän och skada förhandlingarna sens emellan.
Helle Thorning har dock efteråt erkänt överför pressen, att det hade varit tufft med många diskussioner och förhandlingar innan man blev helt eniga.
Ja det tog ju 16 dagar innan det blev dags för Helle Thorning att träffa drottningen och presentera och få godkänt den nya regeringsförklaringen. Måndag den 3 oktober var det så dags för ett återbesök hos drottningen denna gången för att presentera och få godkänt dem nya ministrarna och med Helle Thorning i fronten som Danmarks första kvinnliga statsminister.
Vicestatsministerposten skippades
När det gällde vicestatsministerposten hade tidningarna ju gissat på Margrethe Vestager, eftersom de radikale hade blivet ett större parti än socialistiske folkeparti efter valet, så man var övertycket om att Villy Sövndal kunde vinka goodbey till just den posten.
Så vem blev så vicesatsminister, ja det gjorde ingen av dem, för just denna ministerpost har man helt och hållit skippat.
Så vilka ministerposter fick så dessa två personer, jo Margrethe Vestager blir Danmarks ekonomiminister och inrikesminister och Villy Sövndal får posten som utrikesminister.
Den nya regeringsförklaringen
Så låt os nu titta på vad danskarna och inte minst invandrarna kan se fram emot med den nya regeringen.
• Den nya efterlönnsreformen stannar kvar, vilket betyder att danskarna ska jobba framtill dem fyller 67 år.
•Tidsgräns för sjuka samt skatteavdraget från den private sjukförsäkringen avskaffas
• Dansk ekonomi ska få en kickstart på tio miljarder DKK i form av offentliga investeringar.
•Högre skatt på tobak och ohälsosamma livsmedel.
•Det ska bli billigare att köpa miljöriktiga bilar, på det sättet hoppas man på att minska växthusgaserna med 40 procent, samt att hälften av elförbrukningen drivs av vindkräftverken år 2020.
•Snabbare behandling av cancer samt andra livshotande sjukdomar.
•Trängselskatt i Köpenhamn, men det är fortfarande inte klart i vilken del av Köpenhamn som kommer att drabbas.
•Det ska finnas 10 000 flera utbildningsplatser i högskolorna till 2020
Stora förändringar inom invandrarpolitiken
Men den största förändring kommer att bli inom invandrarpolitiken.
•Integrationsministeriet läggas ner och socialministeriet kommer ta över dess uppgifter.
•Alla asylsökare ska få rätt till att bo och jobba utanför flyktingförläggningen efter sex månaders uppehåll i Danmark.
•Lagen som förhindrade återförening mellan familjer om en part i ett äktenskap var under 24 år samt registrerade partnerskap mellan utländska och danska medborgare under 24, kommer att stannar kvar.
•Poängsystemet där man skulle ha 60 poäng om man var över 24 år och 120 poäng om var man under 24 för att kunna få dansk medborgarskap, försvinner.
•Kravet om en bankgaranti på 100 000 DKK sänkas till 50 000 DKK. Dessutom ska det bli möjligt att få permanent uppehållstillstånd efter 5 år, om man har haft ett fulltidsjobb i tre av dessa år och slutligen när det gäller återförenig av anhöriga behövs inte längre en mycket stor tillknytning, nu räcker det med en stor tillknytning, för att kunna återförenas med sina anhöriga.
•Medborgarskapsproven samt invandrarproven, avskaffas
För barnen kommer det också att bli lättare att bli dansk medborgare, en avgångsexamen från nionde klass med betyget godkänt, är vad som kommer att krävs framöver.
Sören Pind (V) blev förbannad
Just när det gäller invandrarpolitiken hade man räknat med att den skulle få Pia Kjärsgaard från dansk folkeparti upp av fåtöljen och börja skjuta till både höger och vänster som hon bruka göra, (bildligt talat) men inte ett ljud hördes från den fronten.
Däremot blev det Sören Pind (V) som blev förbannat, han tyckte att det var fullkomligt vansinnigt att lägga ner ett välfungerande departement och med dessa lagar sänkte man efter hans mening den danske invandrarpolitiken fullkommen i ruiner.
Det är nu svårt, att sänka något som redan ligger i ruiner. Efter min mening kan det bara bli bättre, när det röda blocket kommer att slopa dessa tuffa invandrarregler som har byggts upp genom de sista tio åren med venstre, de konservative och inte minst med dansk folkeparti vid makten.
Men det bästa med dessa förändringar inom invandrarpolitiken är att man slippa skäms för att vara dansk medborgare.
Gränskontrollen försvinner
Men det röda blocket hade dock en sak mera att bjuda på i deras regeringsförklaring och den vidrörde Pia Kjärsgaards käpphäst, nämligen de utökade gränskontrollerna, som nu kommer att läggas på hyllan.
I regeringsförklaringen står det att:
”man effektivt vill bekämpa den gränsöverskridande kriminaliteten, men inom Schengen-samarbetet.”
När gränsavtalen genomfördes i maj, firade dansk folkeparti det med champagne och då var Pia kjärsgaard och co jublande lycklig, nu låter det lite annorlunda från Pia Kjärsgaard,
”Nu har Danmark fått en regering som underkastar sig EU. Det har inget att göra med öppenhet. Det handlar om att man underkasta sig under EU:s vilja. Den fientlig attack som både kommissionen och Tyskland har fört mot Danmark, har varit fullständigt oförlåtligt. Regeringen har inte klarat att stå emot detta. Nu blir det mer EU, istället för mindre EU”.
Ja efter tio år var man lyckas med att bygga upp ett Danmark där invandrare inte är välkommen, så blir det ju inte lätt att ska titta på, när Danmark på nytt blir ett land som bjuder invandrare värmt välkommen, det förstår väl alla.
Blir statsminister för hela Danmark
När Helle Thorning kom ut från drottningen, efter att ha presenterat regeringsförklarningen, mötes hon av en flock jublande danskare och hon lovade dem en sak, nämligen:
”Jag kommer att bli statsminister för hela Danmarks befolkning”.