artiklar

torsdag 16 februari 2012

Bli pensionär som 75 årig, är Fredrik Reinfeldts nya förslag till den svenska befolkningen

”Vi blir allt äldre i Sverige, därför borde vi också arbeta längre innan vi går i pension, många i Sverige slutar jobba och blir pensionärer vid 65 års ålder, men kanske borde de istället jobba till exempelvis 75 års åldern”, ja det är statsministern Fredrik Reinfeldts nya förslag till det arbetande folket.

Detta förslag ville han också lägga fram när han om onsdagen den 8 februari skulle träffas med ledarna från länderna i norden, Baltikum samt premiärministern David Cameron från Storbritannien, för att bland annat diskutera hur man ska klara av pensionen till en befolkning som idag lever längre än de gjorde förut.

Leva tills man blir 100 år
Först höjdes fackavgiften, vilket ledde till att folk gick ut av facket. Nästa steg blev att svårtsjuka personer skulle ut och arbete, för enligt Fredrik Reinfeldt och moderaterna finns det inga sjuka människor i Sverige.
Nu ville han att människor ska jobba till dem blir 75 år.

Den väsenliga orsaken till att han kom med detta förslag är att enligt honom kommer ”vartannat barn som föds idag väntas leva till det är hundrad år” vilket ju är en stor förändring som vi medborgare och politikerna enligt Fredrik Reinfeldt fortfarande inte har förstått vilka konsekvenser det kommer att få.
Så för att kunna behålla den välfärd vi är vana vid måste man därför försätta att arbeta till man blir 75 år men han säger också att varje person ska utvärderas individuellt.
Här kunde det ju ha varit intressant att veta vilken instans som han hade tänkt skulle stå för den utvärderingen?

Han ger dock löfte om att inte ändra på garantipension, den kommer att bli som den alltid har set ut.

Byta jobb
Men hur hade han tänkt det skulle gå till, jo när man känner att jobbet blir för stressigt eller för tungt och kroppen inte längre orka med som den gjorde 20-30 år sedan, ja så är det dags att byta jobb, detta kan innebära att man kanske också måste börja studera igen, så här får man gå in och ändra reglerna för studiestödet, så att även dem som är över 54 år kan få studiestöd berätta han i sin intervju med DN den 7 februari.

Här borde man samtidigt höja studiestödet, för har man jobbat i många år och kanske får utbetalt mellan 15 000 och 20 000 kronor i lön, kan det bli svårt att få ekonomin till at gå runt med exempelvis 6 512 kronor i månaden i studiestöd från CSN, visst finns det också studielån, men det ska ju också betalas tillbaka och det är ju inte säkert man får jobb direkt efter man har slutat studera.

Kära herr Fredrik Reinfeldt, att sätta sig ner och studera kan bli svårt för många. För det första måste man verkligen vara inspirerat och ha lusten, för det är inget 7-16 jobb, där man kan lämna det bakom sig när man går hem, man måste vara inställt på att plugga även på kväller och helger om man ska uppnå resultat.
Så här behövs att man även får stöd och hjälp från de närmaste, annars kan det gå åt pipan.
Jag hade tur, som fick otroligt mycket stöd och hjälp från min make, dessutom hade jag otrolig duktiga lärare, vilket gjorde att det kändes kul att studera även om det ibland kunde kännas väldigt tufft och stressigt.
Men att jobba till man blir 75 är att ta i för mycket tycker jag.

Ris och ros till Fredrik Reinfeldt
Nu kan man lugnt säga att det inte var ett förslag som föll i god jord och från alla håll strömmade kritiken nu in mot Fredrik Reinfeldt föreslag.
Vissa läsare tyckte att han borde ta ett jobb som gruvarbetar, metallarbetar eller vårdbiträdare i några år, för att känna på hur det är att arbeta i det verkliga livet.
Andra tyckte att han skulle föregå med ett gott exempel och slopa alla de höja pensionerna i riksdagen och leva på samma pension som alla andra.
Men andra många tyckte att han borde i första hand se till att få de arbetslösa ungdomarna och nyanlända invandrare ut i arbete innan han pratade om att höja pensionsåldern.

”Det gamla ordspråket: ”jobba tills man dör” har aldrig känts mer relevant än nu” skrev Fredrik Eriksson

Men det fanns också dem som tyckte det var okej, för var man pigg och frisk borde man vilja jobba vidare och som tyckte det var starkt av Fredrik Reinfeldt att våga förslå detta.

Isabella Löwengrip som kanske är mer känd för sin blogg Blodinella skrev på Debatt SVT:
”Jag kommer att jobba tills jag dör. Jag förstår inte varför jag skulle sluta jobba vid 65. Jag liksom andra i min generation pensionssparar inte ens. Jag pensionssparar inte eftersom jag tror på att jag hittar andra försörjningsmöjligheter när jag blir gammal.

Egenförtagare vill jobba efter 65
I en SIFO-undersökning som gjordes av SVT debatt den 9 februari 2012, skulle det visa sig att dem som var mest positivt inställt på att jobba efter 65, var egenförtagare, här kunde 51 procent tänka sig jobba efter dem hade fyllt 65. När det gällde tjänstemannasidan svarade 39 procent ja till att jobba efter 65, medan 40 procent sa nej. Men störst motstånd fanns inom yrkesarbetarna här sa 57 procent nej till att jobba efter 65 år.

Fler arbetande timmar
Att vi är tvungen att jobba längre för att behålla den välfärd vi är vana vid var alla partierna i riksdagen eniga om men dem tyckte det var upp till varje individ att själv bestämma när man ville gå i pension.

Kristdemokraterna ville heller uppmuntra människor till att jobba längre än att höja pensionsåldern.

Socialdemokraterna ville ha fler arbetande timmar, att tala om att höja pensionsåldern var provocerande för alla dem som inte hade möjlighet att arbeta längre sa socialdemokraternas Tomas Eneroth, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Facken och pensionärsförbundet ger tummen ner
Per Bardh, avtalssekreterare på LO är inte emot möjligheten att dem som vill ska få fortsätta att jobba längre, men det får inte ske på bekostnaden av de grupper till exempel inom sjukvården eller äldreomsorgen där man jobba hårt och där kvinnorna slits ut i förtid, han menar
”det är åt dem Reinfeldt nu pekar finger för att de ska klara av att jobba längre”.

Anders Ferbe ordförande för IF Metall anser att Fredrik Reinfeldt inte vet hur de anställda exempelvis inom industrin har det, där den genomsnittliga pensionsåldern för Metalls medlemmar ligger på 61,6 år och där endast 350 medlemmar arbetar just nu efter att de har passerad 65-årsstrecket.
Jag tycker det är upprörande att landets statsminister på ett sådant flagrant sätt visar sin bristande kunskap om svensk arbetsmarknad, säger Anders Ferbe.

Ordförande i pensionärsförbundet PRO, Curt Persson skrev på sin blogg:
Hur ska Fredrik Reinfeldt möjliggöra även för byggnadsarbetare, undersköterskor, barnskötare, gruvarbetare och restaurangpersonal att jobba längre? En höjd pensionsålder kräver en verkligt reformerad arbetsmarknad.
Det gäller att vara observant även när det gäller pensionsfrågan, så att man inte skapar ett nytt klassamhälle och ökar klyftorna i samhället”.

Reinfeldt försvar sitt utspel
Ja man kan lugnt säga att Fredrik Reinfeldt inte blev särlig populär med sitt förslag, medierna jagade honom för en intervju och i en intervju med Aftonbladet sa han,
”Det är inget tvingande förslag. Är du sjuksköterska, undersköterska eller byggnadsarbetare är det inte troligt att du kan jobba så länge”.

Den 8 februari 2012 i SVT 1 Gomorron Sverige samt i Nyhetsmorgon på tv 4 försvarade Fredrik Reinfeldt sitt utspel, han hade varit beredd på reaktionerna efter hans utspel eftersom det berörde ju hela Sveriges befolkning, men han tyckte också att många hade missat att han faktiskt hade sagt att det inte var alla som skulle jobba till dem blev 75 utan det handlade ändra attityd till de äldre och skapa morötter för dem som hade kraft och ork till att fortsätta efter 65.

Ett nytt Sverige växer fram
Han förklarade också att man redan nu var tvungen att titta på det nya Sverige som nu växte fram för att se om vår välfärd inom pension, sjukvård och äldreomsorgen var beredd att klara av att flera blir äldre. Ungdomar som studera längre och först kom ut på arbetsmarknaden när de fylla 30.
Själv trodde han inte på att Sverige var dimensionerad till att klara av det, om man inte redan nu började förlänga arbetslivet med några extra år.

Fredrik Reinfeldt var helt på det klara med att man måste titta på och förbättra arbetarnas villkor, miljö så att det istället för en pina blir en glädja att gå till jobbet varje dag. Det handlar också om att förändrar chefernas attityder om att alla över 60 snart ska bort från arbetslivet, men allt går att förändrar menar han.
Självklart ska folk få gå i pension när dem fylla 65 om dem är beredd på att de inte får någon hög pension, men för dem som vill ha en hyfsat pension måste vara beredd på att stanna kvar det längre på arbetsmarknaden.

Politiker kan gå i pension vid 50 år
Pensionsåldern för statsministern och för alla de övriga politiker är 50 år
Idag är Fredrik Reinfeldt 46 år om han avgår som statsminister om fyra år, kan han det första året, kvittera ut en inkomstgaranti på 1,7 miljoner kronor vilket ger 144 000 kronor i månaden, plus sin pension på 68 000 kronor i månaden fram tills det att han fylla 65 år.
Därefter blir han en vanlig pensionär med en vanlig ålderspension på 14 687 kronor i månaden.
Men om han nu inte blir omvalt vid valet 2014, går han mista om inkomstgarantin eftersom han inte har fyllt 50 år och får istället ett fribrev som är en slags ålderspension på omkring 14 600 kronor i månaden och som han först kan ta ut när han fylla 65 år.

Vill bli en framgångsrik entreprenör
Men bara ta det lugnt Fredrik Reinfeldt ha ingen idé om att gå i pension när han fylla 50, han säger själv såhär:
”jag tänker jobba länge, så länge det bara går”.

Den dag Fredrik Reinfeldt tröttnar på att vara statminister och står inför ett nytt yrkesval, kan han tänka sig att bli en framgångsrik internationell entreprenör

Fakta
Från 1 juli 2011 har statsråden 115 000 kronor i månaden, och statsministern 144 000 kronor i månaden om de fyllt 50 år vid sin avgång.

För att få statsrådspension måste en minister ha suttit sex år, eller haft motsvarande anställning under perioden.

Tolv år krävs för full statsrådspension.

Statsrådspensionen räknas fram procentuellt beroende på lönen.

65 procent av pensionsunderlaget, upp till 20 inkomstbasbelopp. På det som överstiger får man 32,5 procent upp till 30 inkomstbasbelopp. Årets inkomstbasbelopp är 54 600 kronor.

Ex-ministrar kan tjäna upp till 62 000 kronor i månaden utan att pensionen minskas.

Riksdagsledamöter som suttit i tolv år kan efter 50 års ålder ta ut 37 600 kronor i månaden fram till 65-årsdagen.
Källor: Regeringskansliet och Statens tjänstepensionsverk, SPV.

Aftonbladet, DN, SvD, Expressen, SVT.se, TV4,