artiklar

fredag 9 december 2011

Julian Assange överklaga utvisningsbeslutet till högsta domstol

”Jag tror det är rätt beslut och jag är väldig tacksam. Den långa kamp för rättvisa för mig och alla andrar komma att försätta”, sa Julian Assange till sina anhängare och medier när han lämnade rättsalen.

Måndag den 5 december var det dags för Julian Assange att ännu en gång infinna sig i High Court, med sig hade han Wikileaks andreman isländaren Kristinn Hrafnsson, sin goda vän och förkämpar, författaren och journalisten John Pilger samt sina advokater människorättskämpen Gareth Peirce och Mark Summers.

Prövningstillstånd till Högsta Domstol
Denne gången handlade det om att få prövningstillstånd till högsta domstolen.
De samma domare Sir John Thomas och Mr Justice Ousely som i november hade beslutet att Julian Assange skulle utvisas till Sverige, där han är misstänkt för våldtäkt och sexuellt övergrepp mot två kvinnor, något som hade inträffat under hans besök förra året, skulle nu avgöra om fallet ansågs ha ett stort allmänintresse och därmed kunde prövas i högsta domstolen.

Har aldrig avgjorts i Högsta domstol
Julian Assanges advokater hade två argumenten till varför fallet skulle gå vidare till högsta domstolen.
Den första var:
"Har den svenska åklagare den rättsbefogenhet som krävs för att utföra en europeisk arresteringsorder?
Omkring 60 europeiska arresteringsorder som har utfärdas av andra länders åklagare har tidigare behandlats i högsta domstolen, men dem har aldrig tidigare blivit ifrågasatt eller avgjorts i högsta domstol om de kan anses ha rätt till att utfärda arresteringsordern".

Den andra var:
”Där en åklagare inte har bestämt sig för att väcka åtal än eller inte har tagit några steg mot att väcka åtal, så kan man inte anse att en person är formellt anklagat”, sa Mark Summers.

Glädje och missnöje
Till stor glädje för Julian Assange och hans försvarare beslutade domarna efter en kort överläggning sig för, i fallet med Wikileaks grundare, att det fanns en fråga av allmänintresse som borde prövas i Högsta domstol, Men de ville också kräva att denna fråga blev behandlat så snabbt så möjligt.

Även i Sverige mottogs detta beslut med glädje av Assanges svenska advokat Per E Samuelson, ”Det här ger oss en chans till att få prövat om han kan lämnas ut till Sverige”.
Dessutom anser man att det finns en stor risk för att Julian Assange skulle kunna utlämnas vidare från Sverige till USA, vilket är orsaken till dem inte är intresserat i att han ska lämnas ut till Sverige, säger hans advokat Per E Samuelson.

Båda advokaten Claes Borgström som företräder de båda kvinnorna som har utsatts för sexbrott och advokaten Clare Montgomery som representera den svenska åklagaren i London var självklart väldig missnöjd och besviken över beslutet.
Advokat Clare Montgomery menar att den enda orsaken till att fallet inte har kommit längre än, är på grund av Julian Assanges självvalda frånvaro, dessutom tycker hon att:
”det är heller inte något för högsta domstolen att avhandla”.

Advokat Claes Borgström tycker det är beklagligt att Julian Assange inte väljer att få slutförd den rättsliga processen.
När det gäller den europeiska arresteringsordern säger han att det går att läsa den innantill och är av den meningen att:
”Om det här inte sluta med att han överlämnas, då kan man skrota den europeiska arresteringsordern, för då fyller den ingen funktion”.

Går vidare till Europadomstolen
Nu har Julian Assange 14 dagar på att skriva sin överklagan till Högsta domstolen.
Några av de engelska medierna tycker att han fick en ny livlina och tror på att han i sin överklagande kommer hävda att den svenska åklagaren inte är en ”rättslig myndighet” som har den rättsbefogenhet som krävs för att kräva honom utlämnat till Sverige.
Nu kan det bli så att Högsta domstolen säger nej till att ta upp fallet, om det är fallet ja da kommer han och utlämnas till Sverige inom tio dagar. Det samma gäller om de fastställer High Courts domslut från november.

Nu har Julian Assange ju gjort det klart att om Högsta domstolen besluter sig för han ska utvisas till Sverige kommer han att gå vidare till Europadomstolen, men här säger hans advokat Gareth Peirce, att det är mycket ovanligt att en utlämning blir fryst i väntan på ett avgörande från Europadomstolen.

Det enda som man kan säga med säkerhet just nu är att Julian Assange får tillbringa och njuta av ännu en jul och med lite tur fira in det nya året på Vaughan Smiths herrgård Ellington Hall i östra England.

I Wish Julian Assange,
A Merry Christmas and a Happy New Year.

SVT.se, the Times, the Guardian, the Independent, BBC News