På servicehemmet Ljuskällan i Ystad, har de äldre en fantastisk utsikt över ett potatisfält, men potatisen som serveras till den vakuumpackade maten är färdigkokt och har transporteras helt från Holland, helt otroligt.
Idag är det vakuummat som gäller på många lasarett och äldreboende. Det är snabbt och enkelt, 5-10 minuter i mikron så är den klar att servera.
Men för att vakuummat skall kunna hålla sig i längre tid är den fyllt med massor av olika e-nummer och tillsatser för att ge smak.
Jag vill våga påstå att många vitaminer och näringsstoffer som man får vid hemlagat mat, försvinner vid denna tillverkning, vilket de äldre behöver, för att slippa undernäring.
En annan sak är att maten inte tåls gömmas och värmas upp igen nästa dag, så finns det rester över är det bara att kasta ut i soppen.
Jag tycker synd om dessa människor för det har ingen betydelse om det är på ett äldreboende eller på lasarettet, här kan dagarna känns långa, så måltiderna är något som man ser fram emot.
Något som man också kan undrar sig över är hur mycket pengar spar kommunerna egentligen vid att köpa vakuummat och varför stödja man inte de lokala bönder och potatisodlare istället, för vad kostar det inte i transport, om det är en sträcka på 68 mil.
Samtidig får vi människor hela tiden veta att vi ska värna om miljön, så kan man ställa frågan:
På vilket sätt värna politikerna om miljön, om den färdigkokta potatisen skall transporteras helt från Holland till Västergötland, för att sen skickas ut till olika kommuner i landet?
Aftonbladet