Vårt mål är att alla varje dag skall gå till skolan med ett leende på läpparna, säger rektor Erik Engsbråten, med ett leende på läpparna
Måndag den 23 augusti 2010 öppnades dörrena för det nya Allbo Lärcenter i Alvesta för båda eleverna och personalen.
En lång och segdragen rese som skulle ta tre år innan att politikerna blev eniga.
En analysgrupp tillsättas
Allt tog sin början i 2007 när Barn- och ungdomsnämnden under en längre tid hade haft problem med ekonomin och fick i uppdrag av kommunstyrelsen att göra en långsiktig plan, och få styr på ekonomin till 2008.
Nu bestämde barn- och ungdomsnämnden sig för att titta på Allbo lärcenter och gymnasiet. Eftersom gymnasiet i längre tid hade gått med förlust. Man tillsatte en analysgrupp.
Hitta nya lösningar
Deras uppgift blev att belysa hur den ekonomiska samt hur det såg ut personalmässigt på den tidpunkt samt att man jämförde sig med andra kommuner för att till slut komma med förslag till en långsiktig samt fördelaktiga organisationsalternativa som skulle ge en positiv ekonomi i framtiden.
För att lösa uppgiften använde analysgruppen sig av en SWOT analys, här tittade man på svagheter, styrkor, hot och möjligheter, samtidigt jämförde man sig med andra kommuner, här låg Alvesta bra till, men när det gällde friskolor var det den region som hade flest friskolor i förhållande till befolkningsunderlaget.
En gemensam verksamhet
Till slut kom analysgruppen fram till olika föreslag på en ny organisation:
. Att verksamheterna bryts ut ur barn- och ungdomsnämnden till en egen nämnd och förvaltning
. Att man behålla den nuvarande organisationen med två separata enheter
. Att intensifiera samverkan mellan de två verksamheter eller
. Att skapa en gemensam verksamhet.
Nu hoppades både Erik Engbråte och Stig-Olof berg på den tiden att man skulle få behålla den nuvarande organisation och förbli två separate enheter.
Men så skulle det inte bli, för styrelsegruppens förslag till barn- och ungdomsnämnden blev att:
Allbo Lärcenter skulle läggas samman till en gemensam enhet och att det skulle ske etappvis under 07/08 och vara genomförd till läsåret 2009.
Föreslaget gödkändes av barn- och ungdomsnämnden, men genomfördes inte till den avsedda tiden.
För Erik Engsbråten på Allbo Lärcenter och Stig-Olof Berg på gymnasiet, blev det en tuff tid, för båda blev utsett till tillförordnade rektorer, när rektorerna på de respektive skolorna sa upp sig och det tog tid innan de fick någon hjälp.
Nämnden för arbete och lärande tar över
Det som nu hände, var också orsaken till att det skulle dra ut på tiden med sammanslagningen. För under hösten 2007 bestämde kommunfullmäktigen sig för en ny politisk organisation. Nu blev det nämnden för arbete och lärande som från 1 januari 2008 skulle ta över Allbo lärcenter och gymnasiet. Här utsågs ett uttagsnämnd som fick ta över det beslut som barn- och ungdomsnämnden hade tagit i 2007.
En annan sak som också skulle komma att spela in var att eleverna från den 1 januari 2008 nu fritt kunde söka till andra kommuner för att studera, det såkallade frisök, tillsammans med elevernas sökning till friskolorna.
Nu kändes det som att nämnden för arbete och lärande hade en annan åsikt om vad som skulle hända med gymnasiet, för det var inte en sammanslagning mellan Allbo lärcenter och gymnasiet man diskuterade på sina möten.
Det handlade mera om man antingen skulle avveckla gymnasiet, ha ett samarbete eller ett samverkansavtal med Växjö.
På fullmäktigemöten var man mest för att avveckla gymnasiet, eftersom det i många år hade gått med underskott, så efter deras mening var det för dyrt med ett gymnasium i Alvesta.
Och det blev ju inte bättre av friskolorna och frisök, samt ett minskande elevunderlag framtill år 2012.
Senare blev man eniga om att häva elevantalet från 12 till 20 för att starta några av de olika programmen på gymnasiet.
10 lärningsutbildningar till gymnasiet
Nu kom tillförordnade retorn Stig- Olof Berg på Alvesta gymnasium med ett förslag, nämligen söka några gymnasiala lärlingsutbildningar till de teoretiska programmen, det kunde kanske locka ungdomarna tillbaka till gymnasiet, vilket godkändes av fullmäktigen.
Vad som nu hände kan vara svårt att förstå, men fullmäktigen bestämde sig för att ta bort fem av de teoretiska programmen, samt sätta stopp för intagning till hösten 2008 och påbörja ett samverkansavtal med Växjö.
Det enda program som kom att finnas kvar var fordonsprogrammet som i många år hade gått med succé och det blev också fordonsprogrammet som fick tilldelat de tio lärlingsutbildningar som Alvesta fick.
Eleverna söker sig till friskolorna
Nu stod det klart att flera elever började söka sig till friskolorna och de fristående gymnasier, vilket hade fått skolverket till att förutspå att vissa kommunala skolor inte skulle komma att klara sig, men kunde tvings till nerläggningar.
Nu kanske några undra vad en friskola.
Den nya friskolreformen
I 1992 införde Bildt regeringen ett nytt system i friskolreformen. Kommunerna skulle betala upp till minst 83 procent av eleversättningen till friskolorna.
Tillsammans med den ekonomiska krisen, minskat elevkull samt frisök till andra kommuner samt till friskolorna fick kommunerna hitta på nya lösningar för att slippa nerläggningar, vissa ingick ett samverkansavtal eller en sammanslagning, vissa kommuner gick ihop och bildade ett gymnasieförbund andra påbörjade ett samarbete, där man delade på lokalerna.
Friskolor godkänns av skolinspektionen
En friskola höra inte in under kommuner och landsting, men drivs antingen av, ett aktiebolag, enskilda firma, handelsbolag eller en ideell förening.
Idag finns det båda fristående förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, särskolor samt internationella skolor.
Men för att bli godkänt av skolinspektionen och bli berättigt till kommunal ersättning skall friskolan följa skollagens och läroplans mål och värden.
Två friskolor i Alvesta
I Alvesta finns två friskolor som startades efter att Barn- och ungdomsnämnden tyckte att elevunderlaget var för liten och det blev för kostsamt och blev eniga om att lägga ner 3 av skolorna på landsbygden .
Detta såg föräldrarna inte med blida ögon på, så dem startade en föräldraförening och hösten 2006 startade Blendaskolan i den södra delen av Alvesta och hösten 2007 Kronobergsskolan i den norra delen av Alvesta.
Den 10 april 2010 kunde man läsa i Smålandsposten, att Karl-Oskar utbildningen nu hade planer på att starta upp nio friskolor i Kronobergs län till hösten 2011.
Jag bestämde mig för att undersöka vad folk i Alvesta, rektorerna Erik Engsbråten på Allbo lärcenter och Stig-Olof Berg på gymnasiet samt ordförande Lars-Erik Gustafsson för nämnden arbete och lärande tyckte om friskolor, lika viktigt var det att höra hur eleverna från nioklasserna på Grönkullaskolan såg på friskolor och vilka val dem hade gjort inför hösten 2010.
Blandade meningar om friskolor
Vissa av de folk jag pratade med på stan tyckte att det var bra med friskolor, klasserna var mindre och lärarena hade mera tid överför eleverna, sen var det dem som menade politikerna fick skylla sig själva, för om dem inte hade lagt ner skolorna på landsbygden, samt Stenlyckeskolan hade det säkert inte funnits friskolor i Alvesta.
När det gällde de 46 elever på Grönkullaskolan var alla eniga om att friskolorna var bra, för efter vad dem hade hört, så fanns det en bättre gemenskap mellan lärare och eleverna och friskolorna hade mer styr på ekonomin.
Detta hade lett till att 9 stycken hade sökt till några av friskolorna i Växjö, 3 stycken stannade kvar i Alvesta här var det fordonsprogrammet som lockade.
De sista 34 stycken hade sökt till några av gymnasierna i Växjö, det fanns ju ingen grund till att stannar i Alvesta, när det bara fanns två programmen att välja på.
Båda Stig-Olof Berg, Erik Engsbråten och Lars-Erik Gustafsson var inte emot friskolor, den enda nackdel som Stig-Olof Berg kunde se var att Allbo Lärcenter utsatts för mer konkurrens.
Erik Engsbråten påpekade hade man bara bra utbildningar, som man hade på Allbo lärcenter så spelade det ingen roll om skolan var fristående eller kommunal.
Något som Lars-Erik Gustafsson tyckte kunde vara bra var om skolverket hade någon ut i kommunerna till att tala om det finns inte plats för en friskola, ergo finns det ingen grund till att starta en ny, säger han med ett liten leende.
Detta kunde jag hålla med Lars-Erik Gustafsson om, samtidigt tycker jag det borde finns en gräns för hur många friskolor som får finnas i en kommun stor som liten.
Negativ till sammanslagningen
Nu har det ju mest handlat om gymnasiet, så nu är det dags att berätta om hur det har gått för Allbo lärcenter.
Efter ett par svåra år med hot om nerläggning, en tvungen flyttning till Stenlyckeskolan, hade det börjat se ljust ut.
Tillsammans med vuxenutbildning, KY – Utbildningarna och påbörjande av de nya yrkesutbildningarna som tandsköterske- och elevassistentutbildningen var man gott på väg till att bli en yrkeshögskola.
Men omvårdnadsutbildningen på distans skulle dock komma att försvinna från läsåret 2009 eftersom förvaltningen för Omsorg och Hälsa inte hade vist något intresse för att hjälpa till med medfinansiering när det gällde Omvårdnadsprogrammet.
Nu när Allbo lärcenter började gå med plus, var det också en av de väsenligaste orsakerna till man i början var negativ till en sammanslagning, man var helt enkelt rädd för man nu skulle gå in och täcka för gymnasieskolans underskott.
Men när man så började prata om att gymnasiet skulle avvecklas, ändrade man sig, för om gymnasiet försvann innebar det ju att ungdomarna försvann från Alvesta och det ville man inte ha.
Så nu började Allbo lärcenter och gymnasiet hjälpa varandra under sjukdomar och arbetstoppar.
Landets lägste lärartäthet
Detta kunde behövas, för i och med kommunens besparingar, hade många lärare blivit uppsagda och i 2009 låg lärartätheten på 7,2, men redan under början av 2010 stod det klart att Alvesta hade den lägsta lärartäthet i hela landet, den hade nu sjunkit till 7,1.
Fullmäktigen vill avveckla gymnasiet
Under våren 2009 började nämnden för arbete och lärande att diskutera att slå ihop Alvesta gymnasium och Allbo lärcenter.
Nu fick två lärare en idé och kom med förslaget om att starta ett estetiskt program nämligen ett Rockgymnasium. Lärare och personer med god musikkompetens fanns ju redan i Alvesta.
Sammanslagnigen ett faktum
I juni 2009 tog nämnden för arbete och lärande det slutgiltiga beslut, Allbo lärcenter och Alvesta gymnasium skulle slåss ihop och Rockgymnasiet The Station skulle få sin premiera hösten 2010.
Namnet till den nya organisation och bestämt
I februari 2010 hade man kommit fram till ett namn till den nya organisation, namnet blev:
Allbo Lärcenter
Med respektive ”Organisationsben”
Yrkeshögskolan mitt i Småland (YMIS)
Här organiseras utbildningar inom Yrkeshögskolan samt Omvårdnadsutbildningar för vuxna
Centrum i Alvesta för transport och anläggning (CATA)
Här organiseras Buss och Yrkesförarutbildningar samt gymnasiets Fordonsprogram
Framtidsgrunden
Här organiseras grundläggande och studieförberedande utbildningar som gymnasieskolans individuella program (IV), GRUV, GyVux, SFI, IVIK samt gymnasiesärskolan (IV-Fri) och Särvux.
Rektor för hela verksamheten blev Erik Engbråten och han känner sig både hedrat och stolt över det.
Nu finns det mycket nytt som han ska sätta sig in i, så det finns inte tid för någon slappar, så koppla av får han göra när han kommer hem. Idag är han också positiv till sammanslagningen, -för vi fick precis som ville i slutänden, säger han med ett leende.
Under våren har man haft mycket att stå i, 16 olika grupper bestående av personal från båda skolorna har jobbat med idéer om hur det nya Allbo Lärcenter skall fungera till starten hösten 2010.
Allbo lärcenters framtid oviss
När jag pratade med ordförande för arbete och lärande Lars-Erik Gustafsson, fanns dock ett stor frågan kvar, skulle man fortsätta eller avveckla hela verksamheten, för det anslag på åtta miljoner kronor som man hade ansökt om hos fullmäktigen hade man fått avslag på. De 5,7 av de åtta miljoner kronor skulle gå in och täcka det belopp som saknades vid det nya Allbo Lärcenter.
Men efter lite omjusteringar av budget kommer Allbo lärcenter att starta till hösten 2010.
Detta betyder dock att andra områden kommer och blir lidande.
Nu har man ansökt om ett nytt belopp hos kommunstyrelsen på 6 miljoner kronor, så nu kan man bara sätta sig ner och vänta på om kommunstyrelsen kommer att bevilja beloppet eller ej.
Nu hoppas jag att kommunstyrelsen kommer bevilja detta, för det trots allt en skola samt elevernas och personalens framtid, det handla om.
Skolpolitiken skitdårlig
När jag pratade med folk och eleverna i Alvesta handlade det inte bara om deras syn på friskolor, men också deras syn på kommunen och deras skolpolitik.
Här var alla rörande eniga, den var skitdårlig.
Rektorerna Stig-Olof Berg och Erik Engsbråten tyckte den var okej, politikerna gjorde deras bästa.
Men när jag pratade med Lars-Erik Gustafsson tyckte han liksom jag den var inte den bästa, det handlade trots allt om barnen och det var ju barnen som fick lida på grund av alla dessa besparingar.
Han var av den meningen, man behövde göra en utvärdering för att se vilka påverkningar dessa besparingar hade fått för konsekvenser.
Under våren kunde man på kommunens hemsida läsa man sökte efter 19 lärare till de olika skolorna i Alvesta och om det kommer att räcka till vill visa sig.
Kommunen kritiseras av skolinspektionen
Att kommunen nu är tvungen till att göra vissa utvärderingar står klart, för den 18 juni 2010 kunde man läsa i Smålandsposten, var fjärde elev är utan komplett betyg och andelen elever som fullföljer och får slutbetyg på gymnasieskolan har minskat.
Detta har lett till att Alvesta har fått starkt kritik av skolinspektionen, som nu vill ha en redovisning för att höra vad kommunen har gjort for att komma till rätta med bristerna, redovisningen skall vara inlämnat till skolinspektionen i september.
Det är ju trots allt kommunens skyldighet att se till att eleverna får alla fortsättningar för att nå dessa mål.
Nu kanske man undra över vilken ursäkt kommunen kom med, ju kommunen hade låtit budgetfrågorna gå före kvalitetsfrågorna, men nu skulle man att göra allt för att förbättra sig så flera elever skulle komma att uppfylla målen.
Egen kommentar
Under hela detta arbete var jag osäker på om min tes skulle komma att hålla och man kan väl säga att på slutet stod det 50/50, Alvesta hade inte grävt sin egen grav än, men dem hade misskött skolpolitiken.
Nu kom den sista artikel efter jag hade lämnat detta arbete till min lärare.
Men efter min mening står det nu helt klart:
Alvesta gräver sin egen grav, genom att missköta skolpolitiken.
Det som återstår att se är om de lyckas ta sig upp till ytan igen.