”Ett gott liv i ett livskraftigt län, samt att vara ett kvalitetsstyrt landsting. Det är Landstinget Kronobergs vision och mål.”
Det är oss medborgare som kan påverka landstingets verksamhet och inriktning, när vi vid landstingets fullmäktigeval bestämmer vilka politiska partier som ska styra landtinget.
Sedan valet 2006 har det varit alliansen som har stått för styret inom Landstinget Kronoberg.
Medborgare och politiker i frågforum
Valet är över och alliansen kommer att fortsätta sitt styre inom landstinget .
På Landtingets framsida kunde man läsa att den 14 september kunde medborgarna via ett frågeforum få chansen att ställa frågor till politikerna om hur de vill förbättra sjukvården, vidare kunde man läsa om valet 2010, om vilka som satt i fullmäktigen intill1 oktober 2010 och om du vill göra din röst hört, kan man göra det vid att skicka ett medborgareförslag till sin politiker eller fullmäktigen.
Vård kontakter och patientdatalagen
På framsidan kan man också läsa om dina vårdkontakter, här får man information om att man via internet kan avboka tid, beställa tid, få råd och ställa frågor.
Allt du behöver göra är att anskaffa ett konto, detta kan göras med Bank ID eller också ditt personnummer, lösenordet kommer efter ett par dagar med posten.
Det är kanske inte alla som vet det, men inom vården finns något som heter patientdatalagen, den går att beställa via Internet eller så kan man lada den hem som pdf fil.
I patientdatalagen kan man till exempel läsa om sina rättigheter, vem som har läst ens journal, hur man kan spärra sina uppgifter och vill man veta vem som har tagit del av ens journal kan man begär ut en logglista.
På framsidan finns också länkar till genväger, internettjänster, din roll som ung, journalist samt hälso och sjukvårdspersonal, snabbval och sök.
Överst uppe på sidan finns A-Ö och översikt
Bra och dårliga nyheter
Till vänster på framsidan kan man ta del av de senaste nyheterna. Som till exempel att:
Landstinget Kronobergs medborgaretidning Det goda livet har gått till final i svenska publishingpriset som avgöras den 25 oktober, 2010 och att man i 2004 vann publishingpriset.
På SVT play Smålandsnytt den 3 september 2010 kunde man läsa om att tidigare har Familjefrid Kronoberg bara tagit emot barn, men från och med den 1 september 2010 kommer man också att erbjuda hjälp till vuxna män och kvinnor. Detta kommer att betyda att inte bara kommer att ta emot brottsoffer, men även förövarna.
Familjefrid jobbar med gruppsamtal, enskilda samtal för att hitta alternativ till våld, detta är ett samarbete mellan länets kommuner och landstinget, säger projektledare för Familjefrid Kronoberg, Susanne Jansson.
I Smålandsposten den 3 augusti 2010 var överskriften:
Gravid kvinna slussades mellan sjukhus – barnet dog
Här slussas en gravid kvinna vars fostervatten hade gått tio veckor för tidigt, mellan olika sjukhus på grund av platsbrist, när hon slutligen hamnade på Växjö lasarett, fann personalen ingen grund till oro.
Ett par dagar efter kända kvinnan minskade fosterrörelser och kände sig allt sämre, efter en undersökning beslutade man sig för akut kejsarsnitt, men barnets liv gick inte att rädda.
I anmälan som Landstinget Kronoberg har gjort till socialstyrelsen skriver de att en tidigare insats kanske kunde ha räddat barnet.
I Smålandsposten den 7 september 2010 kunde man läsa att
fel sida av underarmen blev bedövad inför en operation, som tur är upptäckte man felet i tid och en ny bedövning lades på rätt sida och operationen genomfördes utan komplikationer och mannen fick inga bestående men.
Utredningen som landstinget har gjort, har lett till att man nu ska förtydliga riktlinjerna så att det inte händer igen. Fallet har blivet Lex Maria anmält till socialstyrelsen.
När man går in under Landstinget Kronobergs nyhetsarkiv och söker på Lex Maria har det intill nu anmäls 11 fall under 2010.
Hälsa och sjukvården
Hälso och sjukvård är den mest dominerande verksamhet inom Landstinget Kronoberg, dem ansvara för barn och ungdomsvården i Kronobergs län och erbjuder tandvård till vuxna inom folktandvården.
Vid att ge råd och stöd gör man allt för att underlätta vardagen i ett livsperspektiv för de funktionshindrade.
Går man in på hälsa och vård kan man bland annat läsa om vad man ska göra om man blir sjuk och var man kan hänvända sig, samt hur vården fungera samt så fungera hälsa och sjukvården, här poängtera de att det är viktigt att man som patient ställa frågor och har rätt till begripliga förklaringar som till exempel, fortsatt vård, diagnos, samt undersökning och behandlingsmetoder.
Har man en hörsel eller talskada eller är invandra har alla rätt till en tolk.
I Smålandsposten den 6 september 2010 kunde man läsa att Landstinget Kronoberg har avbrutit all upphandlingar av tolkservice, eftersom ingen av anbuden uppfyllde de obligatoriska krav. Avtalen med det Malmöbaserade tolkservice har inte fungerat, ibland har man inte kunde få fram någon tolk, så man har fått tagit hjälp av Tolkförmedlingen Växjö, men deras anbud var efter landstinget för dyrt, så hur det ska bli i framtiden vet man ännu inte.
Avtalet som man har med förmedlingsföretaget Semantix som levererar telefontolkningstjänster har man förlängt till december 2011.
Under 2009 låg Landstigets kostnader för tolkservice på cirka 4 miljoner kronor.
Man kan gå vidare läsa om remiss, resor i vården vad man ska göra vid dödsfall i hemmet, avgifter samt välja vård.
All information om hälsan och sjukvården finns på fler olika språk, som lättläst och på teckenspråk och lyssna. Innan att man kan se filmerna på teckenspråk och lyssna på informationen, får man lada ner Windows media player och den talande webben, som finns tillgänglig på sidorna.
Tandvården en god munhälsa
Idag kan man välja mellan privat tandläkare eller folktandvården.
Folktandvården i Kronoberg har en vision om att vara den bästa tandvårdsalternativ, när det gäller service, kostnad, tillgänglighet och kvalitet och i 15 av länets orter finns 24 kliniker.
Går man in på länken allmän tandvård finns en lista på samtliga kliniker i Kronobergs län, är du intresserat i att söka jobb som tandläkare, kan du gå in på länken jobba hos oss.
Forskning och utbildning
Något som landstinget sätter högt värde på är att erbjuda sina medarbetar möjlighet till att utveckla sig. Därför är kompetensutveckling inom forskning och utveckling viktiga delar för att kunna erbjuda hög kvalitet samt ständiga förbättringar.
Landstinget Kronoberg bedriver också vissa utbildningar, på den helägda Grimslövs folkhögskola utbildar man inom friskvård, miljö- och turism, på Ryssbygymnasiet som är ett aktiebolag och ägs av landstinget bedrivs utbildningar inom Restaurang och måltidsservice, jakt och viltvård, turism och skogsbruk.
Under länken utbildningar finns tillexempel båda fort, grund och strategiska utbildningar.
För att landstinget Kronoberg ska fungera behövs ju några till att styra det och när man går in på sidan om landstinget, finns rubriker som organisation, demokrati och påverkan.
De styrande organisationer inom landstinget
Landstigsfullmäktigen är den högsta beslutande organ som består av 45 ledamöter och det är dem som tar beslut om riktlinjer, skatteutdebitering, budget och mål. I landtingsfullmäktigen är också organisationsutskottet, revisorer och patientnämnden tillknuten.
Alla möten är öppna för alla som vill komma och lyssna.
Under landstingfullmäktige finns fyra utskott, deras arbete består i att föra medborgarnas talan samt analysera deras behov samt ställa krav på vården men utskottet har ingen beslutfunktion.
I landtingsstyrelsen finns 15 förtroendevalda deras uppgift är att samordna och leda landtingets förvaltning och verksamhet. Kulturdelegationen/styrelsen för Grimslöv folkhögskola, pensionsrådet samt handikappområdet hör under landstingstyrelsen.
Liksom landstingsfullmäktigen har landtingsstyrelsen ett utskott, som består av tre landstingsråd samt två ledamöter från styrelsen. Deras uppgift är att sköta till en viss del styrelsearbetet samt bereda dem ärende som landstingstyrelsen ska ta beslut om.
Förutom fullmäktige och landtingsstyrelsen finns en driftorganisation här är landstingsdirektören den högsta tjänsteman. Inom driftorganisationen finns nio centrum som alla hör inom sjukvården, tandvården, barn och kvinnocentrum, men även Landstingets kansli samt Grimslövs folkhögskola ingår i organisationen. Ledningsgruppen består av centrumcheferna, medicinsk rådgivare och landtingsdirektören.
Andra arbetsområden
Nu är det inte bara sjukvården som landstinget Kronoberg styr över. Under rubriken arbetsområde, hitta man arbetsområden som till exempel:
Bibliotek, ekonom, fackliga organisationer, IT med telefoni kultur och miljö.
Klimat och miljön
Något som diskuteras väldig mycket om är ju miljön, här kan man läsa att det är landtingets plikt att minimera samt förebygga verksamheternas påverkan på klimatet och miljön genom att minska på avfall från kasserade läkemedel och förbrukningsmaterial, samt att man minska användningen av förnyelsesebara naturresurser och energibesparingar.
Här är det landstingsfullmäktige som är den högsta beslutande organ i miljöfrågor. Landstingsstyrelsen och landstingsdirektören har det övergripande miljöansvaret. Varje chef och medarbetare har var sitt miljöansvar inom sitt normala ansvarsområde.
Kulturen i Kronoberg
Landstinget Kronobergs mål när det gäller kulturen är att bland annat skapa en djupt förankrad kulturpolitik, med både en bredd och spets samt ett ökat samarbete på kulturområden och mellan de olika politikområdena.
Men också att åstadkomma ett perspektivskifte på kulturområdet mot ett tydligare medborgarperspektiv, samt stärka den kulturella identiteten i Södra Småland och hävde denna i omvärlden.
Växjö kommun och Landstinget Kronoberg har tillsammans bildat Kulturparken Småland AB, här samordnas anslag för Smålands museum, Svenska Emigrantinstitutet och Kronobergsarkivet.
Landstinget har också engagerad sig i Musik i Syd, länsbiblioteket Sydost samt Regionteatern Blekinge Kronoberg.
Sedan 2007 delar Regionförbundet södra Småland och landstinget tillsammans ansvaret för de regionala kulturella frågorna.
Parterna i planeringen av resecentrat i Alvesta är eniga om att gångbron ska anslutas till stationshuset, men Jernhuset som äger stationshuset vill inte investera i det som det kosta att ansluta gångbron till stationshuset.
Det har lett till Regionförbunden södra Småland och Kalmar har skrivit till Näringsdepartementet för att reda ut svaret.
Och det är bråttom med svaret eftersom Trafikverket håller på att färdigställa anbuds förfrågan, därför vill regionförbundet ha ett svar innan slutet på september månad.
Om man separera gångbron från stationshuset bedömer man att det kan försvåra stationshuset nuvarande funktion samt de framtidiga möjligheter som resecenter.
Region södra Småland har avsatt 40 miljoner kronor i länstransportplanen och resecentrat ingår i avtalen om Kust till kustbanan. Regeringen har också fattat ett positivt beslut i den nationella planen.
Detta kunde man läsa i Smålandsposten den 6 september 2010.
Möten med människor i livets alla skeden
För dem som vill jobba inom Landstinget Kronoberg, får alla möjligheter till att båda utveckla sig personligt samt i sitt yrke.
Viktiga delar som höra till för att kunna bedriva en verksamhet med god kvalitet och som oavbruten vill förbättra sig, är utveckling, kompetensutveckling och forskning. Men det krävs också en bra arbetsmiljö samt ett aktivt arbetsmiljöklimat, detta kan du läsa under rubriken jobba hos oss.
”Att arbeta inom Landstinget Kronoberg är att arbeta för livet. Det innebär möten med människor i livets alla skede.”
Egen kommentar
När jag har läst om Landstinget Kronoberg i tidningarna, har jag ibland gått in på deras sidor för att se vad de skriver och för det mesta har det ju varit om sjukvården.
Min mening om sjukvården inom landstinget är att den verkligen har försämrats på grund av deras besparingar.
För tio år sedan hade båda läkare och sjuksköterskorna tid till att ta en pratstund med patienterna, den tiden är förbi.
Idag har varken sjuksköterskan eller läkarna den tid som de behöver för att ta hand om patienterna, eftersom man har sparat bort en massa tjänster.
Nu är det ju inte så att patientantalet eller operationerna har minskat, så idag får personalen verkligen stressa för att hinna med allt, innan de går hem.
Det är också en av orsakerna tror jag till att fler fel begås inom sjukvården.
Så när vi gnäller på läkarna och sjuksköterskorna, borde vi samtidigt gnälla på landstinget, för det är ju dem som är skyld i att bemanningen på lasaretten har minskat, på grund av deras besparingar.
Jag tycker att landsstingets framsida är byggt upp så det är lätt att hitta runt och under varje länk, finns det flera länken så att om man är intresserat kan gå vidare och läsa mer om ämnet. Det enda som jag tycker dem kunde förbättra är att vissa av de andra sidorna också kunde bli översatt till andre språk.