artiklar

söndag 6 maj 2012

Allbo Lärcenters överlevnadskamp mot Alvesta kommun

”Det som jag som rektor upprörs av är att om besparingarna genomförs får inte eleverna det stöd de har rätt till. Då missgynnas de elever som väljer att studera i Alvesta jämfört med de som väljer andra kommuner”, säger rektor Erik Engsbråten på Allbo lärcenter i Alvesta.

En skolas kamp för att överleva är väl vad man lugnt kan kalla detta, tio miljoner saknas i budgeten och hitta man inte en lösning, står Allbo Lärcenter nu inför hotet att halveras.

Alvesta gymnasium och Allbo Lärcenter slogs ihop
Fram till 2010 hade Alvesta gymnasium och Allbo lärcenter som bland annat stod för vuxenundervisning på grund och gymnasienivå, svenska för invandrare samt kvalificerad yrkesutbildningar, varit två enskilda verksamheter. Men hotet om nerläggning av Alvesta gymnasium hade efter en tre årig lång och segdragen kamp lett till sammanslagningen av Allbo lärcenter och Alvesta gymnasium och man beslutade sig för att kalla den nya organisationen för ”Allbo lärcenter” och den 23 augusti 2010 öppnades dörrarna så för det nya Allbo Lärcenter. http://gittefaber.blogspot.se/2010/08/allbo-larcenter-en-skols-kamp-om-en.html

Alvesta kommun går med 14,5 miljoner kronor plus
Så vad var det som hände nu, jo under 2010 hade det ju gått jättebra för Allbo lärcenter som kunde visa upp ett mindre överskott i budgeten, men tyvärr skulle det komma att förändras under 2011 så när bokslutet hade gjorts upp visade det ett underskott på 1 miljon kronor för Allbo lärcenter, samt minus 1,6 miljoner kronor för köp av utbildningar.
När det gäller utbildningarna hade nämnden för Arbete och Lärande begärt ett tilläggsanslag på 2,4 miljoner kronor för att kunna täcka kostnaderna för utbildningarna 2011, vilket avslogs av kommunfullmäktigen.

En väsenlig orsak till underskottet var att på både SFI, Gruv och Gyvux hade antal elever ökat, medan ett få antal elever hade valt det nystartade gymnasieprogrammet Bygg och Anläggning, vilket gav höger initialkostnader, dessutom hade färre elever än väntat valt den annars så populära Fordon och Transport utbildningen, vilket ju sänkte inkomsten för externa elever, slutligen hade fler elever från 9 klasserna i Alvesta kommun valt att studera i en annan kommuns skol/friskol än året innan och köp av utbildningar hade därför kommit att kosta mer än man hade budgeterat med.

En annan sak som också spelade in var att nämnden för Arbete och Lärande hade tagit fyra miljoner kronor från Allbo Lärcenters budget och omfördelat dem till försörjningsstödet för att täcka underskottet där, som trots det avslutade 2011s bokslut med ett underskott på 6,3 miljoner kronor.
Efter att samtliga nämnden hade lämnat in deras bokslut för 2011 och man hade lagt plus och minus ihop hamnade Alvesta kommun trots allt på plus med 14,5 miljoner kronor.

Ombyggnadsplanerna får vänta 
När det stod klart att Allbo Lärcenter gick med minus och man var tvungen att spara, fick Allbo lärcenter lägga ner sin idé om en ombyggnad av konferensrummet. Man skulle dessutom komma att minska på antal projektledarna. Vid årsskiftet gick två SFI-tjänster ut, här skulle en av SFI-lärarnas lön komma att omfördelats till projekt. Samtidigt skulle en lärare vara föräldraledig vilket gav en besparelse på 228 000 kronor, slutligen skulle man komma att minska på fortutbildningarna samt inköp av material.

Regeringen tar bort det statliga bidraget
Nu skulle regeringen ju inte göra det lättare varken för de unga eller för de lite äldre att få chansen för att studera och utbilda sig, när de beslutade sig för att stora delar av den statsliga bidraget skulle försvinna från vuxenutbildningarna från den 1 januari 2012 och låta kommunerna stå för finansieringen av utbildningarna.

Tvingas minska utbildningsplatser
Många kommuner förutspådde att de nu kunde bli tvungen att minska antalet utbildningsplatser och i vissa fall lägga ner utbildningarna helt och hållet.
I Sundsvall räknade man med att antal platser på yrkesvuxenutbildningen ville minska från 380, 2011 till mellan 70 och 50 platser, 2012.
I Jönköping fick man i 2011, 13 miljoner kronor i statsbidrag, i 2912 får man 2,3 miljoner kronor, konsekvensen av nerskärningen blir att man kommer att minska på antalet yrkesvuxenutbildningarna från 241 till 46,5 vilket kommer att innebära flera studenter får delas om en utbildningsplats.

Nu är det ju inte första gången som regeringen skär ner på det stasliga bidragen till vuxenutbildningarna, när alliansen vann valet i 2006 startade de med att avskaffa det öronmärkte statsbidraget till komvux, vilket betydde att det nu var kommunerna som fick stå för finansieringen av Gruv, Gyvux och SFI, i 2009 var det dags igen när de minskade det statsliga bidraget med en tredjedel till vuxenutbildningen.
Man kan ju undra hur regeringen tänker, när man nu tar bort det statsliga bidraget, samtidigt som statsministern Fredrik Reinfeldt vill att vi ska jobba tills vi fyller 75 och minst en gång i vårt yrkesliv omskola sig.
Men hur ska folk kunna omskola sig när regeringen samtidigt tvingar skolorna att lägga ner sina utbildningar?

Riksdagens utbildningsutskott ställer krav
Regeringens beslut om att den statsliga bidraget skulle försvinna, sågs ju inte med blida ögon från riksdagens utbildningsutskotts sida, där en majoritet nu krävde att regeringen skulle återkomma med ett förslag på ett riktat statsbidrag till vuxenutbildning för att kunna garantera kvalitén och nivån på vuxenutbildningen.
Kravet från utskottsmajoriteten på regeringen kommer att trädde i kraft från nästa budgetår.

Och för socialdemokraterna är detta ju en viktig fråga eftersom det handlar om att ge människor möjligheten för att båda kunna ställa om sig och samtidigt kunna bygga på sin kunskap, säger Mikael Damberg (S) till Svenska Dagbladet och fortsätter just nu har vi en hög arbetslöshet och under de senaste åren har man dragit kraftigt ner på den kommunala vuxenutbildning och nu drar man också ner på budgeten som för det här året handlar om över en miljard kronor på vuxenutbildning och yrkesvux.

Jag kan bara hålla med Hans Forsberg (C), ordförande för nämnden för Arbetsmarknad, Vuxenutbildning och Integration i Sundsvall när han säger:
”Vuxenutbildningar får pengar när det är dåliga tider, men nu anser politikerna på riksplanet att det är bättre tider och då försvinner bidragen”.

Omvårdnadsutbildningen i fara
Men låta oss nu återvända till Allbo Lärcenter i Alvesta och se vad som hände där.
Här såg det heller inte för ljust ut för om Alvesta kommun inte gick in och finansiera utbildningar kunde Allbo Lärcenter tvingas att lägga ner utbildningarna.
En av utbildningarna som var i farozonen var den ettårig omvårdnadsutbildning som staten nästen hade dragit in hela bidraget.
Kommunen behöver sådan personal och när 900 sjukvårdsbiträdare och undersköterska går i pension i 2020 kommer det inte att finnas folk att anställa och redan nu är det svårt att rekrytera folk, säger biträdande rektor på Allbo lärcenter Magnus Nilsson.

En annan sak som kommunen också bör tänka på är om inte de går in och finansiera denna utbildning kan de heller inte vara med i Vård- och omsorgscolleget som håller på att byggs upp i länet, det handlar ju om att säkerställa vårdkvaliteten.
Glädjande nog hittade nämnden för Arbete och Lärande en lösning, vid att omfördela 500 000 kronor från försörjningsstödet från deras egen internbudget 2012, kommer Allbo Lärcenter att kunna starta Vård och omsorgsutbildningen för läsåret 2012/2013.

Minskas från 40 platser till tio platser
Men även för industriutbildningen för vuxna och för vuxenlärlingsutbildningen ser det mörkt ut, när den statliga finansieringen försvinner.
”Tidigare har vi fått medel för 40 platser, nu har vi fått för tio och de platserna är det redan elever på. Vi kan inte ta in nya fast industrin behöver utbildad arbetskraft och de som går utbildningen har stått långt från arbetsmarknaden och får jobb efter den.
När det gäller vuxenlärlingsutbildningen har vi 20 lärlingar, som har ett halvår kvar. Vi fick 40 000 per lärling, många har redan fått löfte om jobb. Vi har fått preliminärt besked att vi får för 6,5 lärlingar för år 2012, och då är det tillsammans med Älmhult, Lessebo och Uppvidinge kommuner. Lärlingsutbildningen läggs ned 2013 om inte kommunen tillskjuter pengar”, säger tillförordnad rektor Magnus Nilsson till Smålansposten den 12 december 2011.

Dras med ett gammalt underskott
Redan tidigt i 2012 stod det klart för nämnden Arbete och Lärande att pengarna inte kommer att räcka till, den väsenliga orsaken är att jämfört med 2011 har budgetramen minskat och det statliga bidraget till många viktiga vuxenutbildningarna på Allbo Lärcenter har dragits in, tillsammans med ett underskott på 6,4 miljoner kronor i 2011 års bokslut och ett gammalt underskott från 2009, som det återstår 2,2 miljoner av att spara in ser situationen mörkt ut för nämnden för Arbete och Lärande.
Arbetsutskottet förslog för nämnden för Arbete och Lärande att de skulle begära hos kommunfullmäktigen att nämnden skulle få disponera över överskottet på 1 hundrade 735 tusen kronor för ekonomiskt bistånd 2012, samt att de skulle undantags för principen om återbetalning av underskottet från 2009 och 2011.

Vuxenutbildningen är viktig
”Det är ett allvarligt läge för gymnasieskolan och Allbo lärcenter och vi måste sätta oss ned och diskutera med kommunalråden hur vi kan göra och vad vi ska göra och vad det får för konsekvenser, säger Sebastian Olsson (S).
Slipper vi dras med underskotten underlättar det för både gymnasieskolan och vuxenutbildningarna. Risken är att vuxenutbildningarna drabbas och de har en koppling till försörjningsstödet”.
För många av dem som har fått försörjningsstödet tidigare och går en vuxenutbildning får jobb efteråt och behöver därför inte försörjningsstödet längre.
Det finns dessutom fler fördelar med vuxenutbildningarna; individen får det bättre, bor han eller hon kvar i kommunen blir det fler skattekronor, säger Sebastian Olsson till Smålandsposten.

Spara tio miljoner kronor
Ja till slut kom så den dårliga nyheten att Allbo Lärcenter skulle spara 10 miljoner kronor.
Eftersom att lokalerna är kontrakterade är personalen det enda som man kan spara på, detta kommer ju att leda till lärtätheten kommer att minskas kraftigt, större elevgrupper och värst av allt man blir tvungen att lägga ner utbildningarna.
Något annat som kommunen bör tänka på är att de pengar som de får in för elever från andra kommuner komma att minska, bara på fordonsprogrammet får man 75 procent från andra kommuner.
Som rektor Erik Engs bråten ganska riktigt säger:
”Minskar kostnaderna minskar intäkterna”.

En ren skandal
Kommentarerna lät heller inte vänta på sig:
"Alvesta kommun går med många miljoner plus, då kan det ju inte vara fel att satsa på vår framtid".
"Allbo Lärcenter är den enda delen som funkar i Alvesta och vem skulle vilja bo i Alvesta om utbildningarna försvinner, ingen utbildning är lika med mer försörjnings stöd".

Pelle Larsson skriver bland annat:
”Det vore ju bra om man talar om att det inte är skolan som saknar pengar, det är försörjningsstödet där det fattas dom här pengarna”.
Och jag håller med honom när han skriver:
”gennomför politikerna detta förslag så är det ren skandal, tänk på dom som får jobb istället efter genomförda utbildningar, ska dom leva på försörjningsstöd istället”?

Bör vara stolta över Allbo lärcenter
Personligen tycker jag faktisk att Alvesta kommun ska vara stolta över Allbo Lärcenter eftersom gymnasieskolan har högst antal elever som får jobb efter avslutad utbildning och är därmed blev kårat som den bästa gymnasieskola i hela Kronobergs län.
På Allbo lärcenter finns det duktiga lärare och projektledare med stor kompetens, dem tycker jag Alvesta kommun bör ta vara på, för det är ju inte säkert dem kommer tillbaka när och om det skulle behövs igen.

För det annat känner jag många som har läst på Allbo Lärcenter både för och efter sammanslagningen som har fortsatt vidare till universitet eller högskola eller tagit en utbildning på Lernia och har jobb idag.

Funktionshindrade i fokus
En lärare som har jobbat inom särskolan sedan 1979 är Harald Petersson i Alvesta, han kände att det fanns ett glapp mellan studier och arbete för personer med funktionsnedsättning.
Därför startade han ett tvåårigt EU-projekt, ”Funktionshindrades rätt till arbete”, för att introducera elever i åldrarna 21-37 år med lindrig utvecklingsstörning eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, på arbetsmarknaden.
Det tvååriga projektet går inte in under särvux, men ligga inom den ordinarie vuxenutbildningen och handledarna på de olika arbetsplatserna har fått en särskild upplagd utbildning på två dagar i varje termin.

”75 procent handlar om att utbilda arbetsplatserna och handledarna i att se möjligheterna och att bygga upp en förtroendefull relation, 25 procent handlar om att utbilda eleverna, säger Harald Petersson.
Arbetsuppgifterna finns men det handlar om att upptäcka dem och att förändra attityder och förhållningssätt på arbetsplatserna”.

60 procent har en anställning
De 16 eleverna kunde välja mellan två olika inriktningar, antigen att jobba på ett äldreboende eller inom barnomsorgen, merparten valde att jobba inom äldreomsorgen och 60 procent av dem har idag fått antingen en utvecklings- eller trygghetsanställning, som serviceassistenter.

Renée Dahlin som är handledare för Robin Nilsson på äldreboendet Evelid vårdbostäder och som drivs av Carewma Care i Växjö säger så här:
”Det ger så mycket tillbaka att få vara handledare åt Robin. Hans arbete uppskattas av alla. Vi skulle inte klara oss utan honom nu”.

Glad över att ha ett jobb
Robin Nilssons arbetsuppgifter består i att bland annat tömma soporna, skura golv med maskin och köra ut förbrukningsmaterial till olika enheter och tillsammans hjälps de åt att plantera blommor.
”Det är skönt att ha ett jobb, säger Robin Nilsson”.
http://www.foraldrakraft.se/articles/arbete/unga-fick-jobb-n%C3%A4r-handledarna-utbildats

Vågade läsa till journalist
För mig har Allbo Lärcenter betytt så otroligt mycket, för utan den hade jag aldrig vågat eller ens tänkt tanken att läsa till journalist och överhuvudtaget inte på distans, dessutom läste jag delar av den journalistiska utbildning samtidigt som jag gick på Allbo Lärcenter och det stöd och den uppmuntran som jag fick från lärarna och personalen kommer jag aldrig att glömma.

Det står i stjärnorna
Just nu är både elever och personalen på Allbo Lärcenter förståligt nog oroliga för vad som ska komma att hända och kommer man att försöka sparka lärarena kommer eleverna att kämpa för att det inte ska bli så, dessutom tycker dem också att kräva skolan ska spara 10 miljoner är tok för mycket.

Just nu kämpar Allbo Lärcenter för att få fortsätta och hoppas på att inte alla planerade nedskärningar träder i kraft.
Men som Erik Engsbråten sa till mig:
”Det står i stjärnorna exakt vad som kommer att ske”.

Kanske det är dags för Alvesta kommun att stå för det som står på deras hemsida, för där står det att Alvesta är:
”Stor nog för att idéer skall födas och utvecklas.
Liten nog för att alla ska bli sedda och uppskattade".