artiklar

tisdag 30 november 2010

Människors förtvivlandes kamp mot försäkringskassan

Vet ni vad Annica, Anna och Åsa har gemensamt? Jo de är alla svårt sjuka och har nu drabbats av den borgerliga regeringens förändringar av sjukförsäkringen.

I de 55 år som försäkringskassan har existerat har dens uppgift ju varit att ta hand om oss, när vi blev sjuka, och deras huvudsyfte är att garantera oss medborgare en viss trygghet i tillvaron.

Och som ni säkert vet är det ju regeringen som är dens uppdragsgivare.
Därför bestämde regeringen sig nu för att man skulle förändrar reglerna. Vilket skulle komma att få ödesdigra konsekvenser för många människor.
Under hela år 2010 skulle nu över 50 000 sjuka bli utförsäkrade, dem som regeringen ville ha bort var de långtidssjukskrivna och de tidsbegränsade förtidspensionärer.

Avgöra och utbetalar ersättning
Nu får man inte glömma att försäkringskassan har ett stort ansvar när det gäller det offentliga trygghetssystem.
För det är ju dem som står för utredningen, dem avgör och sköter utbetalningen av bidrag och ersättningar till barnfamiljer, oss sjuka samt personer med funktionsnedsättning inom socialförsäkringen, dessutom tar de också hand om pensionsutbetalningarna.

Så när vi blir sjuka eller får en arbetsskada, är det försäkringskassans plikt att göra allt för att hjälpa oss och se till att vi så snabbt så möjligt kommer tillbaka till arbetslivet.
Oftast sker det ju i kontakt med läkaren, arbetsgivaren, den enskilda och i vissa tillfällen är även arbetsförmedlingen inblandade.
Så vad var det nu som hände?

Alliansens nya sjukregler
Jo alliansen fick folkets röster och vann valet i september 2006 och som de hade lovat skulle det komma till att betyda stora förändringar på många områden.
Det område som skulle få de största och hårdaste förändringar blev inom sjukförsäkringen
.
Det första som alliansen blev eniga om, var att införa en rehabiliteringskedja i tre steg, där den försäkrades arbetsförmåga nu skulle testas under ett år och med en sjukpenningsgrundande inkomst på 80 procent. Efter det kunde den sjukskrivna söka om en förlängd ersättning på 75 procent dock högst i 550 dagar.
Man bestämde sig också för att ta bort den tidsbegränsade sjukpenningen, vilket innebar att från med nu skulle sjukersättningen bara komma i fråga om den sjukförsäkrade arbetsförmågan fortfarande var nedsatt.

För det som alliansen ville med dessa regler var ju,
att alla som kan jobba förtjänar ett jobb och den som är sjukskriven får stöd och rehabilitering samt att tryggheten ska vara en självklarhet och den som är i behov av det får rätt ersättning, i rätt tid.
Och slutligen skulle det finnas en kortare vägar till ett friskare liv.

Att man nu skulle var allvarlig sjuk nu för att i fortsättningen kunna få sjukpenning fick Anna Olsson som hade operas två gånge för bröstcancer och nu jobbade deltid, erfarare när hon sökte om fortsatt sjukpenning.
I brevet som hon fick från försäkringskassan stod det att för att hon fortsatt skulle få sjukpenning, skulle hon ha en så mycket allvarlig sjukdom och att sjukdomen skulle vara så svår att det fanns ett hot mot hennes liv inom de närmaste månader.
När Anna Olsson frågade sin handläggare om de menade att man skulle ligga för döden för att få rätt till fortsatt sjukpenning, svarade denna ja.

Nu var det så att dagen innan man skulle rösta om förslaget, hölls ett protestmöte mot de nya sjukreglerna utanför riksdagen
Kritikerna poängterade att när människor blev utan ersättning ville de komma att tvingas till försörjningsstöd.

En annan som var missnöje med de nya regler var
socialdemokraten och viceordförande i riksdagen för socialförsäkringsutskottet Veronica Palm som menade att:
”Det är en dålig, slarvig lag. Den är framhafsad och fortfarande när vi ska votera har vi inte svar på massor av frågor om vad som kommer att hända med de människor som faktiskt försvinner ut.
Sveriges Kommuner och Landsting säger 10 000 människor nu kommer att hamna i kön hos socialbidragskontoren. Vad som händer med dem vet man ingenting om”.

Men trots protestmötet och att de rödgröna röstade emot föreslaget, hade den borgerliga regeringen övertaget och den 5 juni 2008 röstades förslaget igenom med 138 mot 126 röster.
Regler skulle nu börja gälla redan från den 1 juli 2008.

Eftersom att de nya sjukreglerna genomfördes så snabbt, varnade divisionschefen på försäkringskassan Stig Orustfjord socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson (m) om att medborgarna vill mista förtroendet för försäkringskassan, när de inte längre kunde hänga med, men något sådant ville hon inte lyssna på och svarade:
”Alla frågetecken är kanske inte lösta men det finns så många människor som väntar på rehabilitering, stöd och hjälp. Det finns inte tid att avvakta”.

Ny tillsynsmyndighet ska oka förtroendet
Nu blev det ju också så att i och med de nya regler för de sjukskrivna och förtidspensionärer som regeringen kom med under 2008, behövds det ju en myndighet som kunna granska och ge kritik när det gällde allt inom socialförsäkringsområdet så den 1 juli 2009 startade den självständig tillsynsfunktion Inspektion för socialförsäkringen, (ISF).
Dens uppdrag var att skapa en större förtroende för socialförsäkringen hos oss medborgare, samt stärka rättssäkerheten och effektiviteten inom socialförsäkringsrådet.

För långa handläggningstider
I en av ISF granskningar kom de nu fram till är att handläggningstiderna inom försäkringskassan var för långa och att de kunde minskas genom att genom att försäkringskassan blev mera aktiv och effektiv.
Och det hade de ju rätt i för hur ofta har man inte kunnat läsa i tidningarna hur människor har få ta lån i banken, lånat av familjen, några har fått gå från hus och hem på grund av detta, eller som i detta fall som man kunde läsa om i Värmlandsnytt den 4 november 2009.

Åsa Hjort från Molkom fick vänta fem månader på besked om hon skulle få ny sjukersättning eller inte.
Här gick handläggaren på semestern och sedan till ett nytt jobb, utan att man hade utsett en ny handläggare.
Nu tvingades Åsa Hjort gå till socialtjänsten för att kunde försörja sig och hennes dotter.
Men innan hon kunde få socialbidrag, blev hon tvungen att sälja allt hon hade samt använda båda sina samt dotterns sparpengar.
Detta fall anmäldas till Justitieombudsmannen (JO).
Men eftersom det fanns andra klagomål på försäkringskassan hos JO, hamnade det i högen tillsammans med alla de andra.

”Under 2009 mottog JO över 800 anmälningar mot försäkringskassan, vilket är 200 fler än under 2008”.

Inga förändringar för företagarna
Nu blev det ju som divisionschefen på försäkringskassan Stig Orustfjord hade varnat för vissa hängde inte med i svängarna och undrade vad som gällde för dem, en av de som hade svårt att hänga med och började spekulera över vad de nya sjukförsäkringsreglerna skulle komma att innebära för dem och de anställda var företagarna. Svaren fick de av Svenskt Näringsliv, allt var som förut inget var förändrat.

Förtidspension försvinner år 2012
Nu var det ju så att alliansen tyckte att alltför många unga fått förtidspension eller som man idag kallar för sjukersättning utan tidsgräns, under 90-talet samt under första delen av 2000-talet. För dessa personer blev reglerna också ändrade. Så från att förut där arbetsförmågan skulle vara relativ förbättrat, räckte det nu med att den hade blivit förbättrat för att man skulle kunde stå till arbetslivets förfogande. Regeringen bestämde sig för i samma omgång att förtidspension nu skulle försvinna till år 2012.

Vad det skulle komma att innebära var ju att de 400 000 som hade fått beviljats förtidspension utan tidsgräns innan 1 juli 2008, nu skulle kunna få rätt till att arbete och studera, samt de fick tjäna upp till 42 800 kronor utan att det berörde deras ersättning. Men för att få studera eller arbete, krävdes en bevillning från försäkringskassan, annars gick man mista om sin förtidspension.

Helt annorlunda var det ju själv för dem där fick beviljat förtidspension efter den 1 juli 2008, för skulle deras arbetsförmåga bli det minsta förbättrat, kunde de skickas direkt ut på arbetsmarknaden och deras förtidspension ville upphöra på en gång.

I klartext skulle det betyda, enligt Riksdag & Departementets nyhetstidning från den 31 juli 2009, att över 50 000 sjukskrivna och förtidspensionär skulle nu bli utförsäkrade under 2010. Minst 14 000 av dessa skulle nu bliva utförsäkrad redan från den 2 januari 2010, efterson det gått 550 dagar sedan den 1 juli 2008.

Detta betydde också att för att de utförsäkrade kunna vända tillbaka till försäkringskassan skulle de under tre månader delta i arbetsförmedlingens introduktionsprogram, som skulle förbereda dem till att återgå till ett arbete.
Men om man i början var för sjuk till att delta skulle personen kunna få ersättning intill de blev så friska att dem kunde delta.
Så kund man ju fråga sig hur sjuk skulle man vara för att fortsatt kunna få ersättning? Jo här var det enligt regeringskansliet att:
”Personer som vårdades på sjukhuset eller fick omfattande vård hemma på grund av sjukdom, led av tumörsjukdomar, eller att personen hade fått en avgörande förlust av
verklighetsuppfattningen hade svårt att orientera sig och inte kunde ta till sig information på grund av sin sjukdom, eller om det medförde någon risk för allvarliga försämringar i personens sjukdom om person återgick till sitt arbete eller deltog i arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program, skulle kunna få ersättning till dem blev så friska att de kunde delta”.
Alla dessa regler skulle nu träda i kraft från den 1 januari 2010.

När det nu gällde kostnaden för förtidspensionärerna kom den att minska med 25 procent från 2008 till 2012, det var vad försäkringskassan nu hade kommit fram till med sina uträkningar.

Stressiga dagar för försäkringskassan
Många kanske inte var helt säker på vad dessa sjukregler skulle komma att innebära för dem och många fick säkert ett brått uppvaknande när de mottog brevet från försäkringskassan som i oktober 2009 hade det stressigt med
informera de 15 000 sjukskrivna om att från 1 januari upphörde deras sjukersättning.
Försäkringskassan hoppades ju på att de skulle hinna informera alla, men risken fanns att de inte hann, vilket betydde att vissa nu kunde riskera bli utan a-kassa och gå mista om den högare ersättningen.
Samtidigt rådde arbetsförmedlingen alla som inte var med i en a-kassa, så snabbt så möjligt gå med i en, för annars väntade den lägste dagersättning på 223 kronor mot 680 kronor om man var med i en a-kassa.

Kritik från alla håll
Om nu alliansen hade räknat med att det skulle komma till att gå lugnt till, fick de snabbt tänka om, för man kan väl lugnt säga att det ledde till ett ramaskrik och nu strömmade kritiken in från alla håll.

I tidningarna kunde man läsa om hur svårtsjuka människor tvangs till att söka heltidsarbete. Det var människor med pisksnärtskador, nervskada rygg och människor med ständigt kroniska smärtor, cancer och stroke. Många av dessa människor räknade själva med att hamna på försörjningsstöd eller fick leva på deras deltidslön.

I en debattartikel på Dagens Nyheter, slog specialistläkare larm om: ”I väntan på döden tvingas kroniskt sjuka cancerpatienter ut på arbetsmarknaden”. Läkarna hoppades på att det inte var politikernas mening att patienter med en livshotande sjukdom skulle tvingas att söka arbete. Men att det bara följden av okunskap hos båda politikerna och försäkringskassan.

Och efter mycket kritik från specialläkarna bestämde socialministern Christina Husmark Pehrsson sig för att ge försäkringskassan i uppdrag att hitta en lösning på hur man kunde tillämpa regelverket, när det gällde de nya sjukregler. Veckan därpå vid en presskonferens gav Christina Husmark Pehrsson meddelande om att man nu kom att ändra lagen så att:
”de svårt sjuka skulle undantags från att pröva hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. Och lagstiftningen skulle nu komma att ändras från den 1 januari 2010”.


En politiker som gav uttryck för det som många människor menade och tänkte var Mona Sahlin i en debattartikel i Aftonbladet
”Regeringens cyniska spel med sårbara människor måste upphöra, så stoppa riksdagens beslut om de sjukskrivna”.

Statsministern tycker de nya reglerna är bra
Efter att ha fått utstå mycket kritik för de nya sjukreglerna, höll så socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson ett försvarstal i Agenda och påstod att hon aldrig hade fått några varningar från remissinstanserna om vilka konsekvenser de nya sjukreglerna skulle få.
Detta fick experterna till att se rött, för både TCO, Sveriges kommuner och landsting, Statens hälsoinstitut, Samhall och försäkringskassan, hävde att de alla hade skickat in remissvar till henne och menade att hon borde vara bättre informerade.

Hela tiden hade det ju varit Cristina Husmark Pehrsson som hade fått ta emot kritik och försvara de nya sjukreglerna, men till slut fick folket äntligen veta vad statsministern Fredrik Reinfeldt hade att säga. Han menade att de nya förändringarna var bra, men behövdes ses över och att de var ute i rätt tid. Han sa också:
”När detta väl är på plats vill jag höra den som vill tillbaka till det som var tidigare. Det skulle leda till kraftigt ökade kostnader, ökad dold arbetslöshet och svårigheter att finansiera välfärden”.


Kort efter kunde man i Riksdag & Departements nyhetstidning läsa att nu hade man mildrade reglerna för dem som riskerade att bli utförsäkrat .
Nu skulle den som hade en ”allvarlig sjukdom” i fortsättningen kunna få 80 procent inkomsten även efter de 364 dagarna om det ansågs orimligt att skicka personen till arbetsförmedlingen.
Med det menade de att den sjuka inte skulle behöva säga upp sig eller begär tjänstledighet för att söka ett annat arbete.

Sänkt ersättning
Men det som nog de flesta oroade sig för var ju ekonomin.
Här lugnade före detta arbetsministern Sven Otto Littorin med att dem som var med i en a-kassa skulle få samma ersättning som när de var arbetslösa alltså 80 procent av deras lön och för dem som inte var med i en a-kassa uppmuntrade han dem till att göra det så snabbt så möjligt, för att få en inkomstrelaterade inkomst.
Samtidigt lovade han att de allra flesta ville få mer ersättning än de fick på den tidpunkten.
Men som vi vet idag stämmer det inte, de flesta fick sänkt ersättning, när de slussades över till arbetsförmedlingen.

Försäkringskassan bestämmer
I Göteborgs Posten kunde man nu läsa om att läkarna nu var väldig kritisk till de nya reglerna.
Överläkare Kristina Glise på Institutet för stressmedicin i Göteborg säger att de människor som är sjuka av stress inte borde utsättas för mer stress, det gör bara deras sjukdom värre. Men hon tyckte också att:
”Ett läkarintyg tas emot väldigt varierande, beroende på försäkringskassans handläggare, och det spelar ingen roll vem som skrivit det. Här sitter vi som experter och intygar något och sedan sitter en som inte är expert och bestämmer att det spelar ingen roll vad vi säger”.

Nu är det dags att se vad som hände efter den 1 januari 2010. När nu 14 000 blev utförsärkrat och skickades över till arbetsförmedlingen.

För sjuka till att arbeta
Vad som snabbt stod klart för många arbetsförmedlingar och som de slog larm om och som de fortfarande slår larm om är att allt för många av dessa människor som har blivit utförsäkrade var för sjuka till att skickas ut på arbetsmarknaden och kommer åter hamna hos försäkringskassan efter det tre månaders introduktionsprogram.

I Smålandsposten kunde man läsa att på Växjös arbetsförmedling hade man i februari 354 personer som gick arbetslivsintroduktionsprogrammet och arbetsförmedlingens chef Kerstin Håkansson räknar med att 30 procent av dem kommer att återgå till försäkringskassan. Detta ser ordförande i socialförsäkringsutskottet moderaten Gunnar Axen inte som ett dårligt resultat och säger:
”Se det heller som att vi ger sju av tio en chans att komma tillbaka till arbetslivet. Men de andra ska känna trygghet i att försäkringskassan finns där”.

I en undersökning som fackförbundet ST (tidigare kallat för statstjänstemannaförbundet.)
har gjort, behöver 61 procent av dem som har utförsäkrats vård. ST:s ordförande Anette Carnhede tycker att resultatet är alarmerande och att regeringen har gjort en grov felbedömning när det gäller vårdbehovet hos de långtidssjukskrivna, när de införde de nya sjukreglerna. På arbetsförmedlingen i Växjö är man inte ett dug förvånat över resultatet.

Folk begick självmord
I januari kunde man så läsa i fler tidningar om Mari-Louise Gustavsson 61 som led av ryggvärk ledsjukdomar depressioner och trots intyg från arbetsgivare, familjen och läkaren att hon inte var arbetskapabel på grund av kronisk symtombild och borde förtidspensionerats. Försäkringskassan i Falun var av en annan mening och bedömde henne till att hon var frisk nog till att stå till arbetsmarknadens befogenhet och det var det svar som fick henne till att ta sitt eget liv påsken 2009.

Ett annat fall handlade om 32 åriga Liza Sundberg från Grästorp.
Hon hade varit manodepressiv sedan 20 års ålder, som gjorde hon hade svårt att umgås med andra människor, var stresskänslig och dessutom svårtmedicinerade.
Liza Sundberg hade nu blivit varnat från försäkringskassan att hon riskerade att bli utförsäkrade. Nu klarade hon inte längre av pressen och den 29 januari 2010 hittade hennes man Ola Sundberg henne död på gården.
Hon hade hängt sig.

Flera överklaga försäkringskassans beslut
Att det nu var svåra att bli sjukskriven och få förlängt sin sjukskrivning stod klart och i Kronobergs radio i januari 2010, kunde man höra hur allt flera vände sig till domstol för att de var missnöjda med försäkringskassans beslut.

”Under 2009 hade Länsrätten i Kronoberg 60 fall vilket var dubbelt så månget ärende som under 2008”.

I ett pressmeddelande från försäkringskassan 2010 kunde man läsa att försäkringskassan hade sökt prövningstillstånd i Högsta domstolen. Saken gällde fyra gravida kvinnor som hade fått avslag på deras begäran om sjukpenning på grund av graviditetsrelaterade besvär. I Svea hovrätt fälldes försäkringskassan för diskriminering av dessa kvinnor.
Men försäkringskassan är av en annan mening och står fast vid deras bedömning.

Annica Holmquist
Nu var det inte bara i medierna som man kunde läsa om sjuka som hade fått avslag på deras begäran om sjukpenning. I bloggvärlden fanns många som skrev om deras problem. På Facebook skrev även anhöriga om deras svårt sjuka familjemedlemmar.
En som gjorde det var Emelie Holmquist som skrev om sin mamma Annica Holmquist som lider av sjukdomen akromegali som gör att organ och kroppsdelar växer okontrollerat. Försäkringskassan har avslå hennes begäran om fortsatt tillfälligt sjukpenning.
Ni kommer kanske ihåg att just detta fall blev tagit upp i valdebatten, där Fredrik Reinfeldt sa att han trodde på en lösning när det gällde Annica Holmquists fall.
Så har det inte blivit och om överprövningen av försäkringskassans beslut inte går igenom blir Annica Holmquist tvungen att börja om från början igen, här i november 2010.
Emilie är nu rädd för om hennes mamma får avslag igen, kommer hon att ta livet av sig själv.

Och just om detta fall sa Mona Sahlin kanske det som många menade:
 ”att detta var en skandal, varken mer eller mindre”.

Redan innan valet hade arbetsförmedlingarna, läkare politiker i hela landet krävt att sjukreglerna måste justeras snabbt så att inte fler svårt sjuka ska drabbas.

Som ni vet vann moderaterna och redan efter några dagar ville även centern, folkpartiet och kristdemokraterna att man ändrade sjukreglerna så att de svåraste sjuka inte drabbas så hårt. Som Maud Olofsson ganska riktigt sa till SVT den 24 september 2010.
”Osäkerheten som det här skapar för den allvarligt sjuka är inte humant”.
Men en som inte tyckte man behövda att ändra reglerna var socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson.

Efter valet blev ju Christina husmark Pehrsson ju utbytt och den nya socialförsäkringsministern blev Ulf Kristersson.
Nu hade socialdepartementet lovat en översyn i när framtid, men man skulle inte förvänta sig några större förändringar, reformen låg fast enligt Ulf Kristersson, men som han sa:
”jag är beredd att till och med, med förstörningsglas leta fel och brister”.
Just detta uttalande samt om att reformen låg fast ledde till kritik från politikerna.
Socialdemokraten och talesman i socialförsäkringsfrågor Thomas Eneroth sa:
”Ser man inte de bekymmer som regeringens sjukförsäkringsreform lett till, då är man blind för verkligheten”.


Västern talesman i socialförsäkringsfrågor Wiwi-Anne Johansson sa:
”Det är liv som förstörs undertiden som man stirrar med sitt förstörningsglas för att se vad som egentligen är fel.
Det är häpnadsväckande att man inte tar det mer seriöst och ser det som mer akut.”.
Samtidigt var hon av den meningen att Ulf Kristersson inte agerade snabbt nog och tog allt för lätt på sin uppgift.

Birgitta Rydberg, i folkpartiets sjukvårdslandstingsråd sa bland annat:
”Det får ju väldig stora konsekvenser för ekonominför dom personer som blir utförsäkrade och plötsligt kanske inte har någon egenförsörjning, man kastar bort tryggheten för de här människorna och vi i folkpartiet vill inte ha, att tryggheten för de svårt sjuka ska försvinna”.

Både kristdemokraterna och centern krävde att man gjorde en snabb översyn av sjukreglerna.
Kanske det var all den kritik från alla håll som fick socialförsäkringsministern Ulf Kristersson till att ändrar sig.
För i en artikel i Dagens Nyheter den 11 november lovade han att man nu skulle se över sjukreglerna och det gällde även reglerna för förtidspensionen, här skulle personer som saknade arbetsförmåga på alla områden på arbetsmarknaden skulle kunna bli förtidspensionär. Men när det kan komma nya förslag kring sjukförsäkringen och hur lång tid det tar innan det kommer några förändringar, kunde han inte svara på.
Men han tar gärna emot synpunkter på sjukförsäkringen, men bara från dem som giller grundreformen.

Fakta
Rehabiliteringskedjan i tre steg, från 1 juli 2008.
De första 90 dagar ska försäkringskassan bedöma om den sjukskrivna kan gå tillbaka till sitt vanliga arbete. Från dag 91 ska försäkringskassan bedöma om den sjukskrivna kan utföra något annat arbete hos arbetsgivaren. Från dag 181 ska försäkringskassan bedöma om den sjukskrivna kan försörja sig genom arbete på den reguljära arbetsmarknaden.
Tidsbegränsat sjukersättning avskaffas.
Källa; Sveriges Riksdag

Aktivitetsstöd på olika nivåer.
Personer som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst får 223 kronor om dagen det samma gäller för dem som vänta på beslut. Den som har sjukpenninggrundande inkomst kan lägst få 320 kronor om dagen.
Personer som är med i A-kassan kan få en ersättning på 80 procent av inkomsten upp till taket i a-kassan på 680 kronor om dagen
Källa: försäkringskassan

I 2009 utbetaldes 18 965 932 918 kronor i sjukpenning till 43 656 000 personer mellan 16 år och över 65 år.

Vid årsskiftet 2009-2010 hade 17 843 uppnådd maximal tid i sjukförsäkringen. 14 280 lämnade försäkringskassan. 3563 fick beviljat sjuk eller aktivitetsersättning och stannade kvar i sjukförsäkringen. Under första kvartalet 2010, hade 1 541personer återvänt till försäkringskassan.

I september 2010 fick 450829 personer sjuk eller aktivitetsersättning på försäkringskassan jämfört med 502 081 från oktober 2008, en minskning med tio procent.
112 449 fick i september 2009 utbetalning på grund av sjukskrivning vilket är en minskning med11 procent jämfört med oktober 2008.
Källa: Sveriges officiella statistik

Cirka 32 000 av de 54 000 som utförsäkras 2010 är förtidspensionär, cirka 19 000 kommer att utförsäkras under 2011. En uträkning som försäkringskassan har gjort kommer det att bli en besparing på 108 miljarder kronor från år 2008 till 81 miljarder kronor år 2012, en minskning på 25 procent Källa: riksdag & Departement

fredag 26 november 2010

Maktens korridor

En lag som skulle tvinga partierna till att redovisa varifrån de fick sina bidrag och hur de används tyckte alla partier var helt okej, på när moderaterna.
Trots att båda centern, kristdemokraterna och folkpartiet tyckte det var helt riktigt att redovisa sina bidrag och att det var viktigt att visa öppenhet över oss för medborgarna, så ändrade de sig i sista ögonblick och röstade tillsammans med moderaterna och sverigedemokraterna emot förslaget.
Man kan ju undra varför och vad Fredrik Reinfeldt har sagt till dem och vad dem har att dölja?

När det gäller moderaterna så kanske dem har kanske lovat sina bidragsgivare anonymitet och som alla vet så får man ju inte röja sina källor, på när, när det gäller brott.

Kanske detta var ett uppdrag för Janne Josefsson och hans team på uppdrag granskning, för ingen politiker går fri om teamet hitta den minsta fel, så ger de sig inte för allt har kommit fram på bordet.

Men kanske moderaterna som så många andra politiker har använt dem på krogbesök och fina middagar.
Att gissa på vem deras bidragsgivare är omöjlig och eftersom moderaterna också vann denna röstomgång får vi det nog aldrig att veta, för nu har Fredrik Reinfeldt bestämt sig för att det ska vara så och så blir som han har bestämt.

Men som statsvetare Svend Dahl på Stockholms Universitet ganska riktigt säger:
"Pengar är makt i politiken".

DN

onsdag 24 november 2010

Danmark kan riskera ställas inför den Europeiska Mänsklighetsdomstol


Nu vet jag vad som händer i Danmark. Det främlingsfientliga dansk folkeparti är vid att ta över makten, med alla deras idéer om vilka regler som ska gälla för utlandsdanskare och utlänningarna, det är i allfall så det ser ut just nu för min del och kanske också för så många andra.

 Ett nytt fall som är så grotesk som att en dansk pappa och hans dotter kanske måste flytta till Sverige för att kunna vara tillsammans, för i Danmark är Felicia inte välkommen, trots hon talar flytande danska, har studerat i ett och halvt år på handelsgymnasiet i Danmark.
Problemen är att hon kommer från Moçambique, där Hans Kristian jobbade som läkare under 90-talet och hade ett förhållande med Felicias mamma som har ensam vårdnaden, trots flera försök på att de skulle ha delat vård har det inte lyckas att få det genomfört på grund av den byråkrati som finns i Moçambique, säger han. 

  Igenom hela hennes uppväxt har de träffas minst tre gånge om året antingen så har han rest till Moçambique för att träffa henne eller så har hon kommit till Danmark och helt utan något problem, förrän nu med de nya hårde reglerna.
Trots flera brev till dem olika minister och myndigheter har svaret varit nej till att hon kan få stanna i Danmark, i ett brev från ett ministerium har han fått ett så kränkande svar som:
”Att mitt förhåll till min dotter inte är av en sådan karakter och att det inte finns någon tillknytning mellan dem”.

 Som tur är, är många kritiker av den meningen att de nya reglerna är i strid med den danska grundlagen, eftersom den kränka äkta makornas rätt till ett familjeliv.
Det kan jag hålla med om, det är ju så diskriminerande överför människor som vill gifta sig med en person från ett annat land, eller har ett barn med en person från ett annat land som vill bo tillsammans med sin mamma eller pappa nu inte kan få vara tillsammans.
På grund av Danmarks nyaste och mest diskriminerande och rasistiska regler. 

Man kan ju undra om politikerna vill av med de danske medborgarna för de är ju gott på väg till att lyckas och vem ska så betala skatten när de har flyttat till ett annat land.
Jo här har Dansk folkeparti hittat svaret på den frågan.
För om du som utlänning vill studera i Danmark och söker studiestöd och lån ska du betala allt tillbaka om du inte stannar och jobba minst fem år i Danmark efter avslutat utbildning.
För enligt dansk folkeparti handlar det ju om skatteborgarnas pengar.

Man kan ju undra vem så har lust att studera och bo i Danmark, just nu.
Inte jag i allfall.

Därför var det också med glädje jag läste i tidningen Politiken att Danmark nu kan räkna med att ställas inför rätta i danska domstolar,
 Men vissa är bered att gå så långt som till den Europeiska Mänsklighetsdomstolen i Strasbourg.
Nu hoppas jag att det händer och att man inte bara ger dem en varning, men att Danmark får ett hårt straff, som kan märkas, så de lära sig att det inte går att behandlar människor på detta sätt.

Just nu börja Danmark likna Ryssland, under Stallins tid.

BT Politiken dk

söndag 21 november 2010

De danske politikerna nekade Farruks Qureshis familj visum till hans silverbröllop

När Astrid och Farruk Qureshi gifte sig i 1984, hade de ingen aning om vilka problem det skulle medföra 25 år senare.
Farruks Qureshis familj bor i Pakistan och har ofta varit på besök hos dem i Danmark.
Så Nu Astrid och Farruk Qureshi nu skulle fira silverbröllop, var de självklart inviterat med till festen.
Men här tog det stopp.

Politikerna med Pia Kjärsgaard i spetsen hade ju just drivit igenom den tuffaste invandrarpolitik i Europa.
Nu ansåg politikerna inte ett silverbröllop som en extraordinär högtidlighet.
Men så kan man ju undra vad de anser som en extraordinär högtidighet, Ju det är:
Om du ligger för döden eller ska begravs.


Den enda som kunde få beviljat ett turistvisum var Farruks Qureshis mamma, hans syster, maken och deras dotter nekades ett visum.
Det hjälpte inte hur mycket Astrid Qureshi än skrev och förklarade för politikerna att hans mamma var för gammal till att resa så långt ensam och familjen åkte tillbaka till Pakistan efter festen.
Svaret förblev ett nej.

Tillsamman driver Astrid och Farruk Quershi en tankstation och tjänar pengar, så det ju inte så de inte kan ta hand om familjen.
Även om jag inte kan se det skulle ha någon betydelse i detta sammanhang.
Festen hölls utan hans familj var närvarande.

Idag skäms Astrid Quershi över Danmark och deras sätt att behandla andra människor på.
 Om detta inte är ett sätt att diskriminera människor på, så vet jag inte vad det är.

Nu har jag bott i Sverige i 21 år, så man kan ju undra om de danske politikerna anser mig som utlandsdanskare, trots danskt medborgarskap, i så fall måste jag söka om ett turistvisum nästa gång jag åker till Danmark.

Ekstra Bladet dk

Danmarks ikon har kommit hem

Så återvände Danmarks ikon hem efter att ha varit borta i nästan tio månader i kina.

Hon bjöds välkommen av en hundradestal danskar som viftade med Dannebrog, utländska journalister, ordföranden för Köpenhamns fullmäktigen Frank Jensen, Ekonomi och arbetsminister Brian Mikkelsen samt kinas ambassadör i Danmark, Xie Hangseng, när hon återbördas på sin plats.

Hennes långa resa var över. Men journalisterna fick inget svar på hur resen hade varit, om hennes upplevelse vid att över 5 miljoner människor hade beskådat henne på Världsutställningen Expo 2010 i Shanghai.

Dem tar hon med sig ut på vattnet vid Langelinie i Köpenhamn.
Så nu kan danskarna och turisterna åter vällfärde ut och titta på Danmarks skönhet, nämligen den:
 Lille Havfrue.


Välkommet hem

BT Ektrabladet DK

måndag 15 november 2010

Mona Sahlin slutar som partiledare och lämnar riksdagen

Efter ett dårligt val för socialdemokraterna, har Mona Sahlin ensamt fått ta all kritik för att det gick så dårligt under valet. Men hon har väl inte ensamt bestämt vad man skulle gå till val på, eller?

Så istället för att stötta henne och tillsammans försöka klara av krisen inom partiet, krävde många istället hennes avgång.
Även hennes partivänner tyckte att detta var det bästa hon kunde göra.
Så igår bestämde Mona Sahlin sig för att avgå som partiledare för socialdemokraterna, samt att hon nu lämnar riksdagen för gott.

Det kanske finns en del sanning idet som Lars Ohly säger att hade det varit en manlig partiledare hade man ställt upp och stöttat denna och övertalat denna till att stannar kvar, men nu är det en kvinnlig ledare det handlar om och så ser det annorlunda ut.

Nu ska det ju utses en ny partiledare och två som redan har tackat nej till posten är Thomas Bodström och Margot Wallström.
Så nu ska det ju bli spännande att se vem som kommer att ta över efter Mona Sahlin. Och om det kommer att leda till ett inbördeskrig inom partiet återstår att se.

Men när det nu ska väljas en ny partiledare, så är det kanske dags att låta de unga komma till. För om partiet ska ha en chans till nästa val, måste dem förnya sin politik så den stämmer med hur verkligheten ser ut idag och inte hur den såg ut för fem till tio år sedan.

DN Aftonbladet SvD Expressen Politiken, BT Ekstra Bladet Jyllands Posten DK

tisdag 9 november 2010

Danmark har blivit ett apartheidland

Dansk Folkeparti är så himla lyckliga. Den danska regeringen har nämligen ingått ett avtal med dem om att det som dansk folkeparti kallar för en moderniserig av reglerna för att få sina äkta maker/makar till Danmark.
Nu fråga man kanske varför dansk folkeparti är så lyckliga.
Ju! För nu kommer Danmark att ha den tuffaste invandrarpolitik i hela Europa och det är dansk folkeparti stolta över.

Nu är det ju inte bara invandrarna som drabbas, det är även danskarna som har hittat den stora kärleken till en person från ett annat land som kommer att drabbas.
För om personen inte är över 24 år och har tagit sin utbildning på några av de 20 största och bästa universiteten i världen, talar franska, tyska, svenska, norska eller danska, samt  personen  får inte ha eller ha  haft eller sökt försörjningsstöd de sista tre åren, samt att personen  får inte ha begått något brott de sista tio åren. 
Slutligen ska man ha en bankgarati på 100 000 kronor.
 Så om man inte uppfylla  dessa krav, så glöm allt om att din make/maka kan komma till Danmark och  få uppehållstillstånd.

Detta är ju en enorm kränkning och angrepp på det som vi kallar för de mänskliga rättigheterna.

Man kan ju också undra över hur många som har 100 000 kronor stående på banken, om inte man  är miljonär.
Jag har 100 000 kronor på banken, men det är i skulder.

Nu har den danske regeringen verkligen gått in på den linje som dansk folkeparti står för nämligen:
”Att man ska värna om landet, folket och den danska ärv och bara i ett fritt Danmark kan landet utveckla sig efter folkets vilja”.

Så vad som nu gäller det for danskarna är att inte att förälska sig i en utländsk metallarbetare, eller en sjuksköterska och som inte klara av att tala några av dessa språk.
För denna person är inte längre välkommen i Danmark.

Jag måste erkänna från att ha varit en stolt danskare, sitter jag nu idag och skämmas över det.

I många år kämpade Nelson Mandela för att avskaffa apartheid i Sydafrika och han lyckades och för det mottog han Nobels Fredspris, vilket han verkligen förtjänade.


Tyvärr har denna apartheid nu flyttas till ett annat land.
Från att Danmark har varit ett fritt och vänligt land, har det nu blivit ett land med apartheid, nämlig den som kallas för:
Den sociala apartheiden.


Politiken, BT dk

söndag 7 november 2010

Polisen förhörde minderåriga om pappans terrorbrott

Tungt beväpnad och maskerad polis bröt sig in förra veckan in i en lagenhet och grep pappan misstänkt för förberedelse till terrorbrott, som dock släpptes samma dag.
I lagenheten fanns aven hustrun och deras tre barn på sex, tio och tre år som föstes in i en hörna där polisen riktade vapen emot dem. Alla togs med till arresten, där pappan fördes in i ett rum, mamman i ett annat. Barn fördes in i ett tredje rum med en kvinnlig förhörsledare, som började ställde frågor om pappan.

Detta hände i Göteborg och inte i USA som man först kunde tro, när man läste detta, så dessa poliser måste ha sett allt för många polisserier från USA.

Hur kan polisen göra så mot minderåriga är oförståligt och borde det inte finns en person med från socialen eller en advokat, när man avhörde barnen?

Pappan har berättat att flickan ett par dagar efter händelsen har sagt: ”Pappa, han ville skjuta mig, men han sköt inte”.
Att barnen är chockade efter händelsen är full förstålig, vem ville inte vara det.
När det finns barn med i bilden borde man kanske gå lite varsamma till verks än man gjorde här.

Att människor förlora tilliten till polisen, förstår man när man läsa detta, för det är ju rena maffiametoder man har använt sig av i just detta fall.

Aftonbladet