artiklar

onsdag 27 juni 2012

Alvesta kommun gräver sin egen grav, när den kräver att Allbo lärcenter ska spara 6,3 miljoner kronor

”Partierna lägger 4,3 miljoner kronor på Allbo lärcenter och dess gymnasie- och vuxenutbildning. Syftet är att få fler i arbete”.

Det var den glädjande nyhet som man kunde läsa i Smålandsposten den 7 juni 2012 och det var ju också en mycket glad Erik Engsbråten, rektor för Allbo Lärcenter som jag träffade just denna dag när jag anlände till Allbo lärcenter för att delta på skolavslutningen inför sommarlovet.
Det fanns ett litet hopp om att besparingarna på de tio miljoner kronor inte skulle bli så stora som man först befarade.

Besparing med förödande konsekvenser
Tyvärr skulle glädjen bli kortvarig, när det stod klart att trots partierna hade givet Allbo lärcenter 4,3 miljoner kronor till gymnasiet och vuxenutbildningen, skulle nämnden för Arbete och Lärande på deras möte tisdag den 19 juni ta ett beslut, som kunde få förödande konsekvenser för Allbo lärcenter. speciellt om de beslutade sig för att Allbo lärcenter skulle spara 6,3 miljoner kronor.
För i sparförslaget stod det att: ”Nämndens uppdrag är att avveckla yrkeshögskoleutbildning samt projektverksamhet, att minska ambitionsnivån för vissa verksamheter samt avstå från att starta helt nya utbildningar”.

Utanförskap eller arbetslöshet
I debatten mellan Mattias Knutsson, utbildningsledare på yrkeshögskolan på Allbo lärcenter och Sebastian Ohlsson vice ordförande i nämnden för Arbete och lärande i Alvesta, på radion P4 Kronoberg den 18 juni, sa Mattias Knutsson bland annat att nämnden för Arbete och Lärande inte hade gjort någon konsekvensanalys för hur detta skulle komma att påverka verksamheten och dens ekonomi och att eleverna inte kommer att försvinna även om man skär ner på vissa delar av verksamheten.

Och Mattias Knutsson försatter ” man har en tydlig fokus på arbetslinjen och vad jag vet förespråkar Sebastian Olsson som socialdemokraten livslånga lärandet och vi har många medborgare i kommunen som vill satsa på sig själva och sin framtid och i med att man tar bort vuxenutbildningarna så hänvisas man till Växjö eller till utanförskap eller arbetslöshet”.

Vill ha kvar gymnasieskolan och Allbo Lärcenter
Sebastian Ohlsson försvar sig med att man under det senaste året har man gjort en genomlysning av Allbo Lärcenter och deras verksamhet och att det kunde ha sett mycket värre ut an det gjorde nu.
Vi i arbetsutskottet vill ha kvar gymnasieskolan och Allbo lärcenter men vi kan inte bedriva det med de kostnaderna som vi har idag. ”Vi får helt enkelt inte de pengarna från kommunen”.

En repris från 2002
Något som jag reagerade på var när Sebastian Ohlsson sa att det fanns vissa politiker som ville stänga hela Allbo Lärcenter, för detta lät som en repris från 2002, när den statsliga bidraget från Kunskapslyftet försvann och Alvesta kommun skulle ta över vuxenutbildningen.

Den gången fanns det också vissa politiker som var bered att lägga ner den gymnasiala delen av vuxenutbildningen (gyvux) även hela omsorgsprogrammet för vuxna riskerade att försvinna. Den gången liksom nu fanns det heller inte några pengar i Barn och ungdomsnämnden som vuxenutbildningen hörde in under på dåvarande tidspunkt.
Men det fanns en lösning och det var att Alvesta kommun hoppade på det nya statliga projektet Kunskapsbygget, men här krävdes det att kommunen gick in med lika mycket medel som statsmakterna, vilket skulle innebära att Alvesta fick skaka fram nästan två miljoner kronor berättade programansvariga och lärare Erik Engsbråten för smålandsposten den29 november 2002.
Gissa vilken glädje och jubel som utbröts bland oss 250 elever och personalen när det lyckas Alvesta kommun att skaka fram de två miljoner kronor och Allbo lärcenter kunde få fortsätta i samma regi som förut.

Allbo Lärcenter tvingas att flytta
Så i 2005 beslutade Alvesta kommun sig för att lägga ner Stenlyckeskolan och flytta eleverna till Prästängskolan och Grönkullaskolan, men för att lokalerna skulle slippa stå tomma beslutade politikerna sig för att tvinga Allbo lärcenter till att flytta från det öppna landskapet på Fabriksgatan där man fortfarande hade ett hyreskontrakt på 2 år, till Stenlyckeskolan.

Trots protester från både oss elever och personalen, gav politikerna sig inte och den 1 januari 2006 gick flyttlasset så till Stenlyckeskolan. En flyttning som Allbo lärcenter själv fick bekosta.
Det enda positivt med den flytten var att man kom närmare centrum och biblioteket, för den värma och öppna känslan som hade funnits på Fabriksgatan var som bortblåst med vinden.

Elever tvingas åka till Växjö
Under dessa tio år när kommunen har gjort besparingar har det för det mesta varit Allbo lärcenter som drabbas av besparningarna, vilket ibland har betytt att utbudet på Gyvux inte alltid räckte till så eleverna kunde läsa full tid i Alvesta, så den enda lösning för eleverna var ju att åka till Växjö för att kunna fortsätta sina studier.

När sammanslagningen mellan Alvesta Gymnasium och Allbo Lärcenter blev ett faktum i 2009, hoppades jag och säkert också många andra, att nu skulle vi slippa höra om nerläggning av skolan och stora besparingar, tyvärr blev det inte så.

Hög trivselfaktor
På Allbo Lärcenter har det alltid funnits en hög trivselfaktor, detta tror jag beror mycket på den sammanhållning och bemötande som finns mellan personalen, lärarna och eleverna men inte minst bland eleverna sinsemellan.
Men på det nya Allbo lärcenter finns också något annat, nämligen den värma och det öppna landskapet som fanns på fabriksgatan, något man känna av i samma ögonblick man träder innanför dörren på Allbo Lärcenter.

Allbo lärcenter bäst i Kronbergs län
För mig ser det ut som Alvesta kommun inte vill se det positiva som Allbo Lärcenter bidrar kommunen med.
Som i 2008 när Allbo Lärcenter var näst bäst i hela Sverige när det gällde utbildningsplatser inom vuxenutbildningen, på första platsen kom Vännäs.

Eller när svensk näringsliv här i 2012 utnämnde Allbo lärcenter som den bästa gymnasieskola i hela Kronoberg län eftersom hade den högsta andel elever som fick jobb efter avslutad utbildningen.

För att inte tala om alla de 16 serviceassistenter som avslutade sin utbildning och fick sitt betyg den 7 juni 2012. 60 procent av dem har ju fått antingen en trygghets- eller utvecklingsanställning som serviceassistenter.

Tänk på att det är pengar som Alvesta kommun nu slipper att betala ut i försörjningsstöd eller hur?

Alvesta kommun stolt
När Allbo Lärcenter kunde lägga yrkeshögskolan till sitt utbud av utbildningar var Alvesta kommun ju väldig stolta över det, nu vill man lägga ner yrkeshögskolan, så var finns den stolthet idag?

Men låt oss nu gå tillbaka till det beslut som nämnden för Arbete och lärande nu stod inför.
På Allbo lärcenter är personalen förståligt nog mycket orolig och undrande.

2,5 tjänster försvinner
För SFI (svenske för invandrare) grundskola för vuxna vuxengymnasium och introduktionsprogrammet ska det sparas 2,5 miljoner kronor, facit blir att 2,5 tjänster försvinner.
På SFI finns redan stora grupper och där förväntar man en stor tillströmning av invandrare.
”Genomförs detta blir det en fördyring. Vi får inte ut dem. Tiden för att lära sig svenska förlängs. Språket är vägen till ett arbete”, säger utbildningsansvarig på SFI, Wera Rudhe.

Jag kan bara hålla med projektledaren för integrationsprogrammet Martin Estvall när han säger:
”Genom att spara kan man skapa en stor grupp, som blir beroende av försörjningsstöd” och han fortsätter ”enligt sparförslaget ska vi inte söka projekt. Det känns märkligt. Hur ska då Alvesta kommun, där så många nationaliteter möts, satsa på integration”?

Utbildningarna blir dyrare
Rektorn Erik Engsbråten är både förvånad och bestört, för honom är det totalt oförståligt att man vill lägga ner yrkeshögskoleutbildningarna, eftersom de genomförs med statliga bidrag och ger därför inga besparingar.
Dessutom bidrar de statsliga bidrag till att andra utbildningar på Allbo Lärcenter blir billigare, så om man tar bort yrkeshögskolan kommer de utbildningar som kommer att finnas kvar istället att bli dyrare.

”Vi har fem långt gångna ansökningar om yrkeshögskoletekniska utbildningar, vi har samarbetat med näringslivet i regionen för att ta fram dem. Det handlar om näringslivet som behöver vissa kompetenser för att växa. Det blir väldigt konstigt gentemot näringslivet om vi nu inte ska genomföra utbildningarna. Vad får de för uppfattning om politikerna i Alvesta kommun”? undrar Erik Engsbråten.

Politiker inbjuden till möte på Allbo lärcenter
D-day kan man väl kalla tisdagen den 19 juni, för på skolan hade man på måndagskvällen skickat ut inbjudande till medier och samtliga politiker till ett informationsmöte före nämndesammanträdet, två politiker kom till mötet, det var Per-Anders Nordahl (S) och Kauko Antbacke (KD), båda ledamöter i kommunstyrelsen.
Ämnet för mötet var förståligt nog: ”besparingarnas följder för Allbo lärcenter och Alvesta kommun”.

Mathias Knutsson gav på mötet en framtidsbild om hur det ville komma att se ut om besparingarna röstades igenom.
De studerande skulle komma att välja andra kommuner att studera i och där Alvesta kommun skulle få betala för dessa kostnader, vissa personer ville komma att hamna långt ifrån arbetsmarknaden, vilket betydde högre kostnader för försörjningsstödet och Alvesta ville därmed inte bli en attraktiv kommun för familjer att bosätta sig i.
När det gällde den höga hyran på lokalerna ville Allbo lärcenter komma att gå back med sex-sju miljoner kronor varje år om yrkeshögskoleutbildningarna försvann och han undrade om det stod en ny hyresgäst och knackade på dörren.

Förlorar framgångsrika verksamheter
När det gällde följderna för Allbo Lärcenter ja dem beskrev han så här: ”Organisationen förlorar framgångsrika verksamheter, stora resurser och attraktionskraft. Organisationen förlorar kompetens, flexibilitet, utvecklingsmöjligheter och resurser för samverkan”.

Så vad blir effekten om Allbo Lärcenter ska spara 6,3 miljoner kronor, jo 12-13 tjänster samt sju tjänster på yrkeshögskolan kommer att försvinna och rektorerna kommer att bli färre.
Allbo Lärcenter har själv skickat ett sparförslag på 2,9 miljoner kronor till nämnden för Arbete och Lärande.

Allbo Lärcenter viktig för kommunen
Innan nämndesammanträdet sa vice nämndeordförande Sebastian Ohlsson (S) så här: ”Vi ska fortsätta ha yrkeshögskola. Vi har beslutat att vi ska ha en gymnasieskola, vi ska ha industri- omvårdnads- och lärlingsutbildning”.

Och kommunstyrelsens vice ordförande Robert Olesen (S) poängterade att: ”Allbo lärcenter är absolut viktigt för kommunen. Vi ska inte ta bort någon utbildning. Vi ska utnyttja synergieffekter och se var vi kan spara”.

Ledamöterna uppvaktas av lärare och personal
När ledamöterna anlände till sammanträdet möttes de utanför av cirka 50 lärare och personal från Allbo lärcenter, som överlämnade en namnlista med 50 underskrifter och en skrivelse med synpunkter på besparingarna.
Intill det sista hoppas man på att ledamöterna skulle ta sitt förnuft till fånga och inse vilka konsekvenser det skulle få för både Alvesta kommun, men inte minst för Allbo Lärcenter.

Allbo Lärcenter ska spara 6,3 miljoner kronor
Tyvärr blev det inte så, ledamöterna röstade för deras egen sparplan på 6,3 miljoner kronor.
”Jag är nöjd med det politiska beslutet och vi hade stark majoritet i nämnden, sa nämndsordförande Siv Wittengård (M) efter mötet”.

Vadå nöjd? Siv wittengård menar du verkligen att du är glad över att 12-13 personer blir arbetslösa, att elever kommer söka till en annan kommun för att studera, folk tvingas till att söka försörjningsstöd. Vem ska betala för det, jo Alvesta kommun.

Gräver sin egen grav
Det som kommer att hända nu är att det blir färre yrkeshögskolutbildningar, man kommer minska till hälften i ämnen i den grundläggande och i den gymnasiala vuxenundervisningen, fyra rektorer minskas till 2 stycken.
Nu har man ju sökt statsbidrag till yrkesutbildningar för vuxna och om de inte beviljas kommer man att finansiera dem alla utom förarutbildningen med kommunala medel. Nämndsordförande Siv Wittengård (M) ger dock löfte om att gymnasieskolan fortsätter med sina tre program och gymnasiesärskolan och särvux inte kommer att röras.

Jag har bara en sak att säga till politikerna i Alvesta och det är att med dessa besparingar ja då:
– Gräver Alvesta kommun sin egen grav.

Inga EU-pengar att söka
Det blir ingen utbildning till serviceassistent på Allbo lärcenter i höst. Möjligen i januari. Men efter besparingsbesluten ser det ännu mörkare ut.
”Luften har gått ur mig”, ja så säger initiativtagaren Harald Petersson efter nämndens beslut till smålandsposten den 25 juni.

Detta var en utbildning för vuxna med lindrig utvecklingsstörning som Harald Petersson drog igång på Allbo lärcenter i Alvesta, hösten 2010.
Och det var precis dessa 16 serviceassistenter som den 7 juni 2012, tog emot deras betyg på skolavslutningen och var 60 procent av dem har fått fast anställning efter utbildningen.

Den Europeiska socialfonden ESF bidrog med 2,2 miljoner kronor, när utbildningen startades, men nu finns det inte fler EU-pengar att söka.
Detta betyder om utbildningen ska fortsätta är det upp till kommunen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen att betala för utbildningen, varje plats kostar cirka 80 000 kronor per läsår.

Men eftersom nämndsordförande Siw Wittengård (M) har gett löfte om att särvux och gymnasiesärskolan inte kommer att drabbas finns det trots allt ett hopp om kommunen komma att skaka upp med pengarna, så utbildningen förhoppningsvis kan fortsätta efter jullovet.

Allbo Lärcenter ger inte upp
Att personalen och lärarna är nerstämda efter detta beslut det förstår man, men skammen den som ger sig för som Erik Engsbråten sa till mig efter beslutet,
”Tyvärr blev ju inte beslutet vad många av oss hoppades på men nu är det bara att ta skeden i den vacker hand och göra det bästa av situationen”.
”Allbo Lärcenter ger sig inte så lätt”.

läs gärna: http://gittefaber.blogspot.se/2012/05/allbo-larcenters-overlevnadskamp-mot.html

http://gittefaber.blogspot.se/2010/08/allbo-larcenter-en-skols-kamp-om-en.html