artiklar

fredag 21 januari 2011

Läkarna på de danske sjukhusen, leker gud överför patienterna

Om man ligger på sjukhuset och får hjärtstopp, ja så är man i goda händer, för här finns ju personal och allt vad som behövs för att de kan sätta igång återupplivningsförsök.
För det är ju läkarnas främste plikt att göra allt vad som står i deras makt för att rädda liv. Ja det är väl den uppfattelse de flesta av oss har när det gäller läkare.

Kvinna får sin dödsdom
Läkare 1: Det är viktigt för mig att veta, hur hennes livsstil ser ut, hur mycket klara hon sig själva, ligga hon i sängen, hela dagen kommer hon utomhus.
Parkinson, rullator, hemtjänst fyra gånga i vecka, säger du
Läkare 2: Ja
Läkare 1: Hon låter inte som en superpigg ung kvinna, tycker jag.
Läkare 2: Nej
Läkare 1: Jag kommer och skriva ett notat om hon inte ska på intensiven.

Detta kunde vara en text tagit från en roman eller novell men detta är faktiskt ett samtal tagit ut av ett bandat samtal mellan två läkare på den lungmedicinska avdelningen på Herlev sjukhus, en förortskommun till Köpenhamn.

Samtalen handlar om den 75 årige Ruth Martensen, som just nu fick sin dödsdom, för om nu hennes tillstånd hade förvärras och hon behövde intensiv vård, hade personalen bara stängt dörren till hennes rum och låtit henne dö.
Som tur är hände inget allvarligt och idag är hon välbehållen hemma igen.

Danske sjukhusen använder hemliga koder
Koden som Ruth Martensen fick var Minus ITA, vilket betyder att hon skulle inte komma och få intensivvårdsbehandling om ett livshotande tillstånd uppstod.
Hade hon fått koden EMH, skulle det betyda att det skulle inte görs något återupplivningsförsök, om hon fick hjärtstopp.

Du kanske undrar över vad som händer? Jo, det är så att på flera lungmedicinska samt medicinska avdelningarna på de olika sjukhusen runtom i Danmark använder man sig av hemliga koder, som avgör om patienterna får leva eller dö. Undersökningen som TV2 i Danmark har gjort visar att var fjärde patient på dessa avdelningar har fått denna dödsdom och det sker utan patienternas eller de anhörigas vetenskap.

Flera patienter kunde ha överlevt
Och man behöver inte vara allvarlig sjuk, det bekräfta en läkare från den medicinska avdelningen på Herlev sjukhus. Patientens ålder, om denna får hjälp från hemtjänsten, går med rullator, är rökare och inte vistas mycket utomhus, är avgörande för beslutet om patienten ska få intensiv vård eller inte och enligt läkaren kunde flera av dem som har dött ha överlevt om de hade fått någon form av intensiv vård.

Respektera inte patientens önskan
Nu tänker man säkert, har patienten uttryckt önskan om  den vill ha intensiv vård samt återupplivning, så respektera läkarna väl patientens önskan, men det är just det som är problemet, för när först läkarna hade fört en eller båda koderna in i journalen, ja så kom den inte och togs bort igen.

När TV2 söndag den 16 januari, släppte nyheten, väckte det självklart upprördhet hos danskarna och politikerna.
Sophie Andersen, ordförande i riksdagens socialutskott säger:
”Jag är skakad. Det handlar om trygghet. Oavsett om man är ung eller gammal ska man lita på att läkarna gör sitt bästa för att man ska överleva.

läkarna förbjuds använda kodernaNyheten har dock leda till man nu kommer och förbjuda läkarna använder dessa koder. Om en läkare vill stoppa en patients intensivvård ska det nu utförligt beskrivas i journalen varför man inte vill fortsätta ge intensiv vård eller göra återupplivningsförsök om det skulle behövas.
Läkaren får heller inte längre ensamt ta detta beslut, samt att
alla patienter och de anhöriga ska informeras om beslutet.

Den som har läckt dessa uppgifter till TV2, vill vara anonym och det är förståligt, för just nu jagades personen av all personal på Herlev sjukhus.
Och är det en läkare vilket man misstänker kan han eller hon nu riskera att mista sin läkarelicens om det skulle visa sig att denna inte har haft behörighet till patientjournalerna.

Chockade och förbannad
Men hur har patienterna och de anhöriga reagerad på nyheten? Jo många är arga, förbannade och chockade, vilket man har full förståelse för.
Robert Martensen sonen till den 75 åriga Ruth Martensen, säger till tidningen BT:
”De kan inte avgöra om min mamma inte lever ett värdigt liv, bara för att hon går med rullator och får hjälp av hemtjänsten”.


Den 82-årige Lily Hünemörder och som lider av KOL har båda koderna inskrivna i sin journal på Herlev sjukhus, säger till TV2:
”Läkare ger ett löfte om att de vill rädda liv, det är tufft sagt, men dessa läkare gör sig till gud överför en annan människa.
Hur kan dem göra så, har mitt liv inget värde”.

BT, TV2 DK

Inga kommentarer: